Šéf britské rozvědky hovořil v Aspen Institutu: Epické neúspěchy Ruska. Ukrajinci jim ukáží

22.07.2022 21:02

Šéf britské rozvědky Richard Moore uvedl, že Rusko bude mít potíže. A to v otázce toho, aby udrželo v chodu svoji invazi na Ukrajinu. Slova, která Moore pronesl na konferenci The Aspen Institute, přinesl server Aktuálně.cz.

Šéf britské rozvědky hovořil v Aspen Institutu: Epické neúspěchy Ruska. Ukrajinci jim ukáží
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Richard Moore, jehož vystoupení jsou velmi řídká, se domnívá, že Rusku na Ukrajině brzy dojde dech. Zmínil i to, že Rusko již na Ukrajině zažilo „epické neúspěchy“ – například to, že se jim nepovedlo odstranit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského či že neobsadili Kyjev. To přitom byly původní ruské cíle – společně s rozkolem Západu.

Šéf britských tajných agentů zároveň uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu je nejhanebnější akt agrese v Evropě od druhé světové války. „Je zřejmé, že to ještě neskončilo,“ poznamenal Moore, že ruské síly sice udělaly v posledních týdnech a měsících určitý pokrok, ale on si přesto myslí, že jim brzy dojde dech. 

Očekává, že Rusko bude mít v dalších několika týdnech stále větší potíže s dodávkami vojáků a materiálu a bude se muset nějakým způsobem zastavit. „To dá Ukrajincům příležitost k odvetnému úderu. Jejich morálka je stále vysoká,“ dodal Moore.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…