Šéf českých průmyslníků popřál Němcům ohledně imigrantů: Mají, co si zasloužili

11.05.2016 19:52

Hostem pořadu Interview ČT24 byl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Tématem byla především česká ekonomika či situace v OKD.

Šéf českých průmyslníků popřál Němcům ohledně imigrantů: Mají, co si zasloužili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Česká ekonomika by podle jedné z nejnovějších analýz dokázala přijmout 80 tisíc migrantů. „My to říkáme celou dobu. Řízená a chtěná imigrace je důležitá pro budoucnost české ekonomiky. Nemáme totiž dostatečně dobrou populační křivku,“ poukázal na nedostatek pracovníků Hanák.

Řízená imigrace je podle něj z Ukrajiny, Běloruska, Moldávie. „Nebránil bych se ani přílivu Vietnamců. Mám problém, asi jako 98 % národa, aby ta imigrace přišla z těch regionů, které se nyní do Česka rvou,“ podotkl však Hanák. Současná migrační vlna je podle něj pro Česko nezajímavá.

Hanák následně zkritizoval „vítací politiku“ německé kancléřky Angely Merkelové. „Udělala hrubou chybu. Do Evropy tak přicházejí mladí lidé, dobře oblečení, špičkově vybavení. Možná utekli před vojnou, to nepodceňuji, ale... Německo má, co si zasloužilo,“ podotýká Hanák.

Podle něj však Česká republika není tak vyhlášená, co se týče příjmů. Ty jsou lepší například v Rakousku. „Vyhlášená je však, co se týče klidu a bezpečnosti,“ dodal Hanák. „Co se týče trhu práce v České republice, těžko se to říká. Já tvrdím, že z celkového počtu nezaměstnaných je mnoho těch, kteří pracovat nechtějí. Nechtějí se nechat zaměstnat,“ doplnil. Podle něj člověk, který je nezaměstnaný několik měsíců, ztrácí základní návyky, ať již pracovní či hygienické. 

V českém průmyslu a dopravě chybí podle Hanáka až 150 tisíc zaměstnanců. „Těmi profesemi, které chybějí, jsou technické a technologické profese,“ domnívá se Hanák.

Za chybu považuje především to, pokud klíčové firmy odříkávají v době ekonomického růstu zakázky, místo řízené migrace. 

Řeč byla také o situaci v OKD. „25 tisíc, které mají přijít o práci, je v horizontu několika let,“ upřesnil Hanák. „Jak se z toho dostat? Vláda k tomu přistupuje velmi zodpovědně. Je insolvence, takže je potřeba komunikovat s insolvenčním správcem,“ dodal.

Závěrem se také pustil do politiků, kteří podle něj se nyní starají o firmu především proto, že je před volbami. „Jsou populističtí. Určitě neřeknou, aby lidé šli za vlastníky,“ řekl. Jako populismus označil i dnes schválenou otcovskou dovolenou. „Nevím, kdo na to bude vydělávat. Vláda samozřejmě může rozhazovat, ale udržíme tempo ekonomiky? Hlavním pojmem je produktivita práce, ale to vláda a odbory neznamenají,“ řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…