Šéf lidovců souhlasí se žalobou na Zemana: Nemá si hrát na usmiřovatele, má konat

09.07.2019 17:56

K ústavní krizi a jednáním ohledně ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) se vyjádřil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Šéf lidovců souhlasí se žalobou na Zemana: Nemá si hrát na usmiřovatele, má konat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Lidovci se podle jeho slov předčasných voleb nebojí. „Kdo je připraven, není překvapen. My jako KDU-ČSL samozřejmě musíme pracovat i s hypotézou, i když dnes se nedomnívám, že to bude směr, kterým se bude Česká republika ubírat,“ sdělil Výborný s tím, že směr nedokáže odhadnout, neboť těch variant je několik.

„Může nastat, že sociální demokracie ve vládě setrvá. A přestože prezident republiky koná protiústavně, kdy nechce odvolat ministra kultury Antonína Staňka, tak nemohu vyloučit ani tu variantu, že vláda bude pokračovat na stejném půdorysu ANO, ČSSD a KSČM, za zády s SPD,“ podotkl. Druhou variantou je pak podle jeho slov odchod ČSSD z vlády, což však nemusí znamenat pád vlády. „Záleželo by, jak by se rozhodl ministr zemědělství Miroslav Toman,“ míní Výborný. 

„KDU-ČSL vládu hnutí ANO s premiérem Andrejem Babišem rozhodně nepodpoří. KDU-ČSL jednoznačně upřednostňuje politickou stabilitu,“ řekl a poukázal na skandály a problémy kolem Andreje Babiše (ANO). „Neřeší se problémy, které pálí občany České republiky,“ dodal. Hovořil pak i o tom, jak by bylo vhodné a dobré, aby došlo ke spojení opozičních stran. „Měla by to být zodpovědná nabídka vůči občanům České republiky,“ řekl.

Nejprve je však podle něj nutné uzávorkovat nynější historické křivdy. Mínil tím například vznik TOP 09 či krach některých společných projektů. „Jsou to i některé personální otázky. Ale já jsem člověk konsenzu a člověk dialogu,“ uvedl s tím, že se nechce dívat do minulosti, ale do budoucnosti. „Jsme na začátku debat i rozhovorů, bude to moc těžké, velmi těžké dospět k nějakému společnému závěru, ale vnímám odpovědnost všech těchto politických subjektů, zda se to podaří. Ale za KDU-ČSL musím říct, že pro to uděláme maximum,“ dodal.

Závěrem se Výborný vyjádřil k ústavní stížnosti, jež vzniká v Senátu. „Netěší mě to, že vzniká žaloba na pana prezidenta, ale je to důsledek chování pana prezidenta. Nemá si hrát například na usmiřovatele, ale má konat,“ vyjádřil se k tomu, že prezident nechce přijmout návrh na odvolání Antonína Staňka z rukou premiéra Babiše. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…