Šéfem Cermatu bude nadále Jiří Zíka

21.12.2012 17:53

Šéfem centra pro přípravu maturit Cermat bude Jiří Zíka, který ho od června vedl coby pověřený ředitel. Výběrová komise Zíku jednomyslně zvolila ze čtyř uchazečů. V tiskové zprávě to ČTK sdělilo ministerstvo školství. Ministerstvo chce ustanovit ještě oponentní a odbornou radu, která má s Cermatem úzce spolupracovat a kterou bude Cermat informovat o všech důležitých rozhodnutích.

Šéfem Cermatu bude nadále Jiří Zíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

"Podařilo se nám upravit maturitní zkoušku, vyjasnit její podobu a dát všem maturantům jistotu z čeho a jak budou maturovat. Nyní se musíme soustředit na úspěšný průběh maturit v tomto školním roce. Jmenování ředitele je důležitým krokem pro stabilizaci situace," nechal se slyšet ministr školství Petr Fiala.

Staronový ředitel bude restrukturalizovat

Zíka (1953) vede instituci od června, kdy vystřídal ve funkci Pavla Zeleného odvolaného kvůli problémům s maturitami. Absolvent mechanizační fakulty Vysoké školy zemědělské Zíka předtím pracoval v Cermatu jako výkonný ředitel, v centru působí od roku 2008. Předtím pracoval v soukromém sektoru v pozicích předsedy představenstva a finančního ředitele.

Staronového ředitele čeká kromě přípravy třetího ročníku státních zkoušek pravděpodobně i restrukturalizace úřadu plánovaná od ledna. Výsledky auditu maturit, který si ministerstvo nechalo udělat, totiž ukázaly porušení zákona o účetnictví. Právě v rámci restrukturalizace by měl z Cermatu definitivně odejít i někdejší šéf Zelený, který zde zůstával coby řadový zaměstnanec.

Nový ředitel se také bude muset vyrovnat se změnami maturit, které zavedla novela školského zákona od příštího roku. Zkoušky dospělosti budou mít nově jen jednu úroveň, hodnocení slohových prací už nebudou známkovat externí hodnotitelé Cermatu, ale opět kantoři ve školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …