Senát rozhodne o pravidlech dotací na auta pro postižené

11.04.2012 7:46

Schválení změny pravidel dotace na automobily pro zdravotně postižené nebo pravidla využívání údajů ze základních registrů dnes bude projednávat Senát. Věnovat se bude také petici za uzákonění referenda, což už vláda připravila. Opozici i organizátorům petice ale vadí navrhované podmínky všelidového hlasování.

Senát rozhodne o pravidlech dotací na auta pro postižené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Vládní předloha počítá s tím, že o referendum by muselo požádat peticí nejméně čtvrt milionu lidí. Výsledek plebiscitu by byl navíc platný jen tehdy, pokud by o něm hlasovala nejméně polovina voličů. Podle kritiků mají tyto podmínky ve skutečnosti zabránit tomu, aby se jakékoli referendum konalo.

Senát zřejmě nápravu podpoří

Poslanecká novela o dotacích na automobily má odstranit nerovnost mezi příjemci tohoto příspěvku. Zákon od počátku roku zvýšil z pěti na deset let lhůtu pro žádost o dotaci, kterou zvedl ze 100.000 korun na dvojnásobek. Lhůta se ale prodloužila i handicapovaným, kteří měli schválenu jen dotaci v původní výši. Novela to má napravit tak, že desetiletá lhůta se začne handicapovaným počítat až po skončení původního termínu.

Senát tuto změnu podle doporučení svých výborů podpoří, stejně jako uzákonění pravidel pro úřady k využívání údajů ze čtyř základních registrů - registru obyvatel, registru osob, registru územní identifikace, adres a nemovitostí a registru práv a povinností. Souhlas horní komory by měla získat také senátorská předloha, podle níž by lidé měli mít znovu možnost změnit zdravotní pojišťovnu častěji, než jen na počátku kalendářního roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…