Senát rozhodne o sKartách a normách k občanskému zákoníku

12.09.2013 6:05

Zrušení kontroverzního projektu sKaret a schvalování doprovodných norem k občanskému zákoníku čekají ode dneška Senát. Podle doporučení svých výborů by horní komora měla odsouhlasit většinu těchto právních předpisů, které je třeba přijmout do konce roku.

Senát rozhodne o sKartách a normách k občanskému zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

K výjimkám bude patrně patřit balíček novel, které by zavedly osvobození dividend od daně a zvýhodnění investičních fondů. Sociální demokraté to považují za nepřijatelné. Pokud by to ze souboru novel vyňali nebo balíček odmítli, rozpuštěná sněmovna by už toto rozhodnutí nemohla potvrdit ani zvrátit. Vláda by pak zřejmě musela ostatní potřebné změny navrhnout Senátu znovu formou zákonného opatření, jehož platnost by pak musela ale ještě stvrdit sněmovna v povolebním složení.

Na programu je i daň z nemovitosti a obnovitelné zdroje

Problémy by v horní komoře mohl mít také nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí. Hlavní změnou je, že daň má nově platit kupující. Dosud platí daň prodávající a kupující za ni ručí. Senátní hospodářský výbor předlohu podpořil, ústavně-právní výbor ji ale doporučil zamítnout.

Na projednání Senátem čeká také například omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách, které budou uvedeny do provozu od příštího roku. Příjemci podpory podle této normy budou muset odhalit vlastníky elektráren. Souhlas horní komory je třeba i k zákonu o povinném značení lihu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru a jeho cílem je potírat nelegální alkohol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…