Server: Bývalý zástupce Radka Johna kradl peníze církvi

12.04.2013 8:38

Kněz Rytířského řádu svatého Konstantina a Heleny Evžen Freimann tvrdí, že bývalý místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím ukradl této pravoslavné církvi patnáct tisíc korun. Své svědectví předal podle on-line deníku Týden.cz soudu. Jarolím nařčení odmítá, Freimann je podle něj nemocný.

Server: Bývalý zástupce Radka Johna kradl peníze církvi
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

"Pan Jarolím dostal dar, který mi měl předat, a on ho zapřel. On byl u nás zaměstnaný jako žalmista a my jsme mu pak dali hodinovou výpověď. Pak jsem ho šest let neviděl a stal se místopředsedou VV a začal mě pomlouvat," popsal on-line deníku Týden.cz spor s Jarolímem Freimann. O údajné krádeži už informoval i soud.

Jarolím v církvi působil jako žalmista. "On o sobě vykládal, že je kněz, ale on není žádný kněz. On nedostal žádné kněžské svěcení. Zároveň dělal rytíře a kancléře. Ale za zpronevěru peněz jsme ho zbavili všech funkcí a místo něho jsme dali pana Jílka, který ale udělal to samé. A ve středu ho za to odsoudili," popsal Freimann. Soud totiž vedl líčení i s Františkem Jílkem, který Jarolíma v pozici řádu vystřídal.

Jarolím označuje celou záležitost za nesmysl. "Je to ptákovina. Já nikdy neměl s penězi v církvi nic společného," odmítá obvinění.

Kamarádství skončilo u soudu

Tomáš Jarolím už se s Freimannem u soudu setkali kvůli nadačnímu soudu. Jarolím tehdy rozporoval právo Freimanna nadační fond založit. "On na mě podal žalobu a já ten soud vyhrál. Bylo to moje právo to udělat a výrok soudu zněl, že nadační fond založili neoprávněně," řekl bývalý místopředseda VV.

Oba muži přitom byli v minulosti přátelé. "Býval to můj kamarád a přítel, který na mne však neustále útočí," postěžoval si bývalý véčkař. Freimann o něm údajně rozhlašuje pomluvy. "Že fetuju a že jsem gauner. Myslím, že je nemocný. Jen jednou jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele, když o mě někdo na Wikipedii napsal, že jsem kradl auta. Policie vyšetřila, že se tak stalo z počítače v bytě Evžena Freimanna. Bohužel nešlo dokázat, že to poslal přímo on, a ne 'náhodná' návštěva," popsal Jarolím.

Podle informací Týdne.cz se o členy řádu, který v Česku působí od roku 2000, neobvykle často zajímá policie. Mezi členy lze najít i několik známých osobností, mezi nimi třeba poslance ČSSD Jaroslava Foldynu nebo exministra ODS Aleše Řebíčka. K církvi se hlásí i lékař odsouzený za sexuální obtežování Jaroslav Barták.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…