Server: Zvrzal to už předtím, teď psal pandemický zákon

01.02.2022 8:36

Kabinet Petra Fialy (ODS) tlačí na prosazení novely pandemického zákona. Opozice v podobě poslanců ANO a SPD za to na vládě nenechávají nit suchou. A někteří odborníci naznačují, že takovýto zákon již v současné situaci není potřeba. Zaznívají totiž varování, že novela pandemického zákona dá vládě do rukou příliš mnoho moci. A to není jediný problém.

Server: Zvrzal to už předtím, teď psal pandemický zákon
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vláda Petra Fialy (ODS) tlačí na prosazení novely pandemického zákona. Premiér Fiala upozornil, že vláda by nejraději pandemický zákon vůbec nevyužila, ale chce být připravena pro případ, že by bylo nutné k němu sáhnout. To, že opozice projednání novely blokuje, přirovnal k situaci, kdy hasiči musí bojovat s požárem, ale kdosi by jim sebral stříkačku.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

Jenže odborníci stále častěji hovoří o tom, že nemoc covid-19 už možná brzy zařadíme mezi běžné nemoci, které s sebou sice nesou určitá rizika, ale není kvůli nim třeba investovat miliardy korun do plošného testování zaměstnanců i žáků, či případně uzavírat ekonomiku. Proti plošnému testování se postavil např. exministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula.

Server Echo24.cz navíc upozornil, že Fialova pomyslná stříkačka se může stát drsnou zbraní v rukou vládnoucích politiků.  

„Ta Fialovými slovy řečeno stříkačka je hodně ostrá. Výrazně restriktivnější než současný pandemický zákon. Vláda si jím chce vzít i pravomoc dělat restrikce, které podle toho současného nemohla. A Nejvyšší správní soud to předchozímu kabinetu Andreje Babiše v několika desítkách rozsudků připomínal. Podle soudu nebylo možné podle dosavadního zákona, v kuloárech nazývaného panda, zavřít obchody, restaurace ani většinu škol. Fialova vláda už si novým zákonem tuto pravomoc chce vzít,“ napsal server.

Další problém prý spočívá v tom, že za novelou pandemického zákona stojí muž z Ministerstva zdravotnictví, jenž tvořil i nařízení vlády Andreje Babiše (ANO) a která posléze soudy házely Babišově vládě na hlavu.

„Dokonce sepisoval vědomě protizákonná opatření, u kterých si tu protizákonnost dobře uvědomoval. Protože o ní otevřeně veřejně mluvil jeho tehdejší šéf, šestitýdenní ministr zdravotnictví Petr Arenberger,“ doplnil server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…