Sex jedině se souhlasem partnera. A doporučuje se, aby byl písemný. Schválili poslanci ve Švédsku

25.05.2018 7:08

Sex bez jasného souhlasu se rozhodlo Švédsko označovat za znásilnění, a to i v případě, že nedojde k násilí či k jinému ohrožení. K přísnějšímu pohledu na sexuální kontakt partnerů dopomohla do jisté míry i kampaň pod názvem #MeToo. Pro vládní návrh zákona o „sexuálním souhlasu“ zvedlo ruku ve švédském parlamentu 257 poslanců, proti jich bylo 38. Informoval server Novinky.cz.

Sex jedině se souhlasem partnera. A doporučuje se, aby byl písemný. Schválili poslanci ve Švédsku
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Sexuálnímu kontaktu by měl předcházet souhlas ústní nebo písemný. Pro vyhnutí se případným sporům je podle advokátů vhodný souhlas písemný. Zákon říká, že pasivita v tomto případě není znamením souhlasu se sexem. „Pokud se chce člověk zapojit do sexuální aktivity s někým, kdo je neaktivní nebo má nejednoznačné signály, musí zjistit, zda je druhá osoba připravená," uvádí zákon.

Předloha zavádí nové trestné činy, a sice znásilnění či sexuální zneužití z nedbalosti. „Aspekt nedbalosti se bude posuzovat v případech, kdy jedna ze stran nedá výslovný souhlas,“ říká. Hrozit za to mohou až čtyři roky vězení.

Kampaň zvyšující povědomí o sexuálním obtěžování #MeToo měla na švédskou legislativu také značný vliv. Švédská ministryně pro rovnost žen a mužů Åsa Regnérová se nechala iniciativou inspirovat. „Myslím si, že ženy po celém světě opravdu volají po rovnosti pohlaví. Jako ministryně pro rovnost mužů a žen se cítím být touto kampaní podpořena. Vládě ještě do Vánoc navrhnu přijetí nového, přísnějšího zákona týkajícího se svolení k pohlavnímu styku,“ prohlásila před koncem loňského roku.

  • Původní zdroj ZDE

Už tenkrát měl podle ministryně návrh podporu většiny švédského parlamentu, což znamenalo, že měl velkou šanci na schválení a měl by se stá zákonem. Pro vládní návrh zákona o „sexuálním souhlasu“ vyslovilo ve švédském parlamentu souhlas 257 poslanců, proti jich bylo 38. V platnost má nový zákon vstoupit 1. července. Kritici předlohy však tvrdí, že počet znásilnění se ovšem tímto zákonem rozhodně nesníží.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…