Sílí odpor. „To chcete, abyste museli jíst brouky?“ Temná budoucnost z druhého konce světa

12.12.2023 13:37

V Austrálii varují před technologiemi s potenciálem stát se sociálním kreditním systémem po předložení vládního návrhu zákona, který podporuje digitální identifikaci. Podle vlády návrh představuje způsob zajištění bezpečnosti Australanů. Senátor Babet spolu se Stranou sjednocené Austrálie (UAP) upozorňuje na nebezpečí digitální identifikace. Spolu s digitální měnou představuje pro vládu „platformu pro sledování občanů“ a je tak přímým ohrožením svobody Australanů.

Sílí odpor. „To chcete, abyste museli jíst brouky?“ Temná budoucnost z druhého konce světa
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Australský senátor Ralph Babet

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Australská federální vláda Anthonyho Albanese z australské labouristické strany 30. listopadu předložila Senátu nový zákon, jehož klíčovou funkcí je podpora akreditačního systému pro poskytovatele služeb digitální identifikace v soukromém sektoru a pomoc při rozšíření systému do australských států.

Vláda již v březnu tohoto roku avizovala, že různé jurisdikce napříč státy se dohodly na „celostátně koordinovaném přístupu“ k digitálním identifikačním dokladům, s cílem reformovat roztříštěný systém digitálních identifikačních dokladů v zemi.

Návrh zákona zavádí „legislativní rámec pro vytvoření celohospodářského systému digitálního průkazu totožnosti v Austrálii“. Vláda uvedla, že digitální průkaz je „kritickou schopností“ a také „jedním ze způsobů, jak vláda zajišťuje bezpečnost Australanů“.

Australská ministryně financí Katy Gallagherová sdělila, že zákon pomůže usnadnit a zabezpečit on-line transakce a že zlepšení bezpečnosti na internetu je vládní prioritou. Návrh zákona dle jejích slov zajistí „silný nezávislý dohled“ nad rozšiřováním služeb, a to už od poloviny nadcházejícího roku.

„Australané právem očekávají větší ochranu, transparentnost a kontrolu nad svými sociálními údaji, když je poskytují důvěryhodným organizacím,“ uvedl australský tajemník vlády Mark Dreyfus.

Legislativa byla postoupena Senátu, ten by měl podat zprávu o návrhu zákona v únoru příštího roku. Současně s návrhem zákona vláda plánuje i vyčlenění dalších 56 milionů dolarů v rámci programu digitální identifikace, což bude součástí navrhovaného balíčku na celý projekt ve výši 145,5 milionu dolarů. Vyčleněna je i částka 3,3 milionu dolarů, a to na „posílení registru ochrany prověření, aby vláda mohla reagovat na budoucí narušení dat a podporovat a chránit oběti trestných činů proti identitě“. Celková částka projektu národního systému se tak zvýšila na 781,9 milionu dolarů, informoval australský on-line magazín The Mandarin.

Během jednání vlády bylo rozhodnuto, že zpravodajské agentury nebudou k přístupu k údajům potřebovat povolení. Posun v oblasti bezpečnosti spočívá v digitální tokenizaci, která nahrazuje vysoce citlivé údaje bezcenným zástupným symbolem, tzv. tokenem. Tokeny si lze představit jako náhradu hotovosti. Budou mít jediné nebo pouze omezené použití, něco jako žetonu do nákupního vozíku v Lidlu. Vláda tak spatřuje v digitální identitě i možnost pro odstranění podvodů a vydávání se za někoho jiného.

Australská strana United Australia Party (UAP) má k digitální identitě výhrady. Vládě jde podle UAP především o „kontrolu a potlačování či diskreditaci nesouhlasných hlasů“ a návrh zákona má za cíl „sledovat a vystopovat pohyb občanů, zaznamenávat jejich aktivity a mít větší kontrolu nad jejich životem“.

Připomínky má strana i k digitální měně centrální banky. „Sledování občanů dodržujících zákony není o bezpečnosti, ale o moci a kontrole. Cílem vlády je poslušnost. Proto je pro ně tak důležitý zákon o dezinformacích a můžete vsadit poslední dolar na to, že digitální měna centrální banky (CBDC) je dalším krokem k zavedení plnohodnotného systému sociálního kreditu, kde ‚špatné chování‘ omezuje vaši možnost žít svůj život podle vlastního uvážení,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení.

Strana UAP připomíná i možnost podobné situace jako v Kanadě během pandemie COVID-19, kdy premiér Kanady Justin Trudeau požadoval odepření přístupu k bankovním účtům těm, kteří protestovali proti vládě. UAP zmínila i zrušení účtu Nigela Farage, kvůli jím projeveným politickým názorům.

UAP proto podporuje petici senátora Ralpha Babeta proti vládnímu návrhu zákona. Petici zatím podepsalo přes sedm tisíc občanů. Návrh zákona o digitální identifikaci 2023 je podle senátora Babeta „přímým ohrožením svobody“. Podle něj se však Australané mají obávat spíše samotné vlády, nežli krádeže občanského průkazu.

„Digitální občanský průkaz, pokud se spojí s digitální měnou centrální banky, je pro vládu dokonalou platformou pro sledování každého kroku občana. Přidejte klimatickou ideologii a máte dokonalý mechanismus k omezení pohybu a spotřeby,“ uved Babet s tím, že návrh tak představuje riziko, které nesmí být podstoupeno. „Musíme odmítnout digitální ID, než slepě vstoupíme do digitálního vězení navrženého vládou,“ napsal senátor k petici. V rozhovoru pro SkyNews o digitální měně centrální banky pak mluvil jako o „sledovaných penězích“.

Digitální identita podle Babeta představuje ohrožení svobody Australanů. „Tato technologie má potenciál stát se ‚sociálním kreditním systémem‘, v němž bude vše, co děláte, sledováno a kontrolováno. Jakékoli chování, které vláda neschvaluje, může být potrestáno,“ napsal Babet na sociální síti X.

„Spotřebovali jste tento měsíc příliš mnoho uhlíku? Možná vám přestane fungovat bankovní karta na maso a budete muset ‚sníst brouky‘. Zúčastnili jste se protestu, který vláda nepovažuje za vhodný? Možná vám zmrazí bankovní účty a zruší digitální ID. Spotřebovali jste příliš mnoho elektřiny? Možná je nyní omezena spotřeba elektřiny a vaše elektrické auto přestane fungovat, pokud pojedete za určitou oblast,“ představil Babet možné scénáře, jak by podle něj digitální identita mohla fungovat.

I proto vyzval k vzepření se proti digitální identifikaci. „Lidé, kteří si váží svobody – a to doufám, že je většina z nás – se vzepřou tlaku na digitalizaci našich životů a našich peněz,“ prohlásil k návrhu zákona Babet v Senátu. „Musíme se vzepřít,“ apeloval na Australany.

V závěru projevu Babet zdůraznil, že pro zachování svobody je důležitá hotovost. „Dokud ještě máme hotovost – formu měny, která je dostupná, aniž bychom byli pod zvědavým dohledem státu – zůstáváme svobodnými lidmi. Tuto svobodu si nesmíme nechat vzít a nesmíme se jí vzdát. Musíme si hotovost udržet,“ uvedl senátor Babet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlatí komunisti..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 12.12.2023 15:20:12

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…