Sílí odpor. „To chcete, abyste museli jíst brouky?“ Temná budoucnost z druhého konce světa

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
12.12.2023 13:37 | Zprávy

V Austrálii varují před technologiemi s potenciálem stát se sociálním kreditním systémem po předložení vládního návrhu zákona, který podporuje digitální identifikaci. Podle vlády návrh představuje způsob zajištění bezpečnosti Australanů. Senátor Babet spolu se Stranou sjednocené Austrálie (UAP) upozorňuje na nebezpečí digitální identifikace. Spolu s digitální měnou představuje pro vládu „platformu pro sledování občanů“ a je tak přímým ohrožením svobody Australanů.

Sílí odpor. „To chcete, abyste museli jíst brouky?“ Temná budoucnost z druhého konce světa
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Australský senátor Ralph Babet

Australská federální vláda Anthonyho Albanese z australské labouristické strany 30. listopadu předložila Senátu nový zákon, jehož klíčovou funkcí je podpora akreditačního systému pro poskytovatele služeb digitální identifikace v soukromém sektoru a pomoc při rozšíření systému do australských států.

Vláda již v březnu tohoto roku avizovala, že různé jurisdikce napříč státy se dohodly na „celostátně koordinovaném přístupu“ k digitálním identifikačním dokladům, s cílem reformovat roztříštěný systém digitálních identifikačních dokladů v zemi.

Návrh zákona zavádí „legislativní rámec pro vytvoření celohospodářského systému digitálního průkazu totožnosti v Austrálii“. Vláda uvedla, že digitální průkaz je „kritickou schopností“ a také „jedním ze způsobů, jak vláda zajišťuje bezpečnost Australanů“.

Australská ministryně financí Katy Gallagherová sdělila, že zákon pomůže usnadnit a zabezpečit on-line transakce a že zlepšení bezpečnosti na internetu je vládní prioritou. Návrh zákona dle jejích slov zajistí „silný nezávislý dohled“ nad rozšiřováním služeb, a to už od poloviny nadcházejícího roku.

„Australané právem očekávají větší ochranu, transparentnost a kontrolu nad svými sociálními údaji, když je poskytují důvěryhodným organizacím,“ uvedl australský tajemník vlády Mark Dreyfus.

Legislativa byla postoupena Senátu, ten by měl podat zprávu o návrhu zákona v únoru příštího roku. Současně s návrhem zákona vláda plánuje i vyčlenění dalších 56 milionů dolarů v rámci programu digitální identifikace, což bude součástí navrhovaného balíčku na celý projekt ve výši 145,5 milionu dolarů. Vyčleněna je i částka 3,3 milionu dolarů, a to na „posílení registru ochrany prověření, aby vláda mohla reagovat na budoucí narušení dat a podporovat a chránit oběti trestných činů proti identitě“. Celková částka projektu národního systému se tak zvýšila na 781,9 milionu dolarů, informoval australský on-line magazín The Mandarin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlatí komunisti..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 12.12.2023 15:20:12

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…