Šimon Pánek a Emma Smetana: Humorná situace. A silná slova o EU

18.11.2019 12:05 | Zprávy

V rámci oslav výročí 17. listopadu se Emma Smetana zeptala na hodnocení i Šimona Pánka, ředitele neziskové organizace Člověk v tísni. Zvláště na to, že podle průzkumů Češi neziskovkám moc nevěří. Pánek mínil, že za to může nálepkování od politiků. A také média, která politiky jen papouškují. Ale ne DVTV, tvrdil Pánek. Také varoval před populismem a myšlenkami, že by se naše zájmy lišily od zájmů západní Evropy.

Šimon Pánek a Emma Smetana: Humorná situace. A silná slova o EU
Foto: Repro YouTube
Popisek: Ředitel humanitární organizace Člověka v tísni Šimon Pánek

Pánek na začátek řekl, že si nemyslí, že by načasování zákazu činnosti Člověka v tísni v Rusku bylo nějak spojeno s výročím pádu komunismu v Čechách. Ruská vláda podle něj sleduje a snaží se potlačovat organizace, které chtějí pomáhat občanské společnosti, a teď přišla řada na Člověka v tísni. Dodal, že jsou rozhodnuti dále pomáhat ruské občanské společnosti. „Protože ona to strašně potřebuje,“ mínil Pánek.

Česká vláda prý v této otázce udělala, co mohla. „Pro nás je to, že se české ministerstvo zahraničí postavilo za největší organizaci, která pracuje v zahraničí, důležité. Předvolání ruského velvyslance, tlumočení toho stanoviska v Moskvě má nějaký smysl,“ řekl Pánek, ale doplnil, že se ještě nestalo, aby organizace, která byla zařazena na seznam nežádoucích organizací z něj byla vyjmuta.

Emma Smetana se zeptala, zda pro Pánka není více frustrující, že podle výzkumu CVVM věří neziskovým organizacím pouze 38 % dotazovaných. Pánek uznal, že to frustrující je. Prý podcenili nálepkování od některých politiků, kteří se snaží na někoho svést frustraci těch, kdo si myslí, že příliš nezískali polistopadovým vývojem. „Řada stran za posledních 10 let používá různé kanály, buď jsou to Romové, nebo jsou to migranti, nebo je to Brusel, nebo jsou to neziskovky, na které se snaží odvrátit tu pozornost, až dokonce říct: Podívejte, tihle můžou za váš zpackaný život. Ne my politici, kteří špatně řídíme tuto zemi už 20–30 let.“ Problém prý je, že kromě extrémních stran jako SPD a komunisté tuto rétoriku převzali politici v dalších stranách. Pánek doplnil data z jiného průzkumu, podle kterého si 81 % respondentů myslí, že Člověk v tísni vykonává potřebnou práci.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…