Síť pašeráků byla v Řecku odhalena. Zapleteny i neziskovky

30.07.2023 11:10 | Zprávy

Migrační krize není zdaleka tak výrazná jako v roce 2015, ale do Itálie či do Řecka dál míří lodě a čluny pašeráků s migranty na palubě. Policie řeší případ pašování lidí, v němž mohou být zapleteny i některé neziskové organizace.

Síť pašeráků byla v Řecku odhalena. Zapleteny i neziskovky
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Podle serveru Kathimerini.gr na ostrově Lesbos vznikla skupina, která organizovala pašování lidí z Turecka. Její činnost šetří tamní policie.

„Byla zjištěna činnost organizované zločinecké sítě složené ze dvou zločineckých organizací, jejichž členové soustavně napomáhali nelegálnímu vstupu cizinců na řecké území přes Lesbos. Konkrétně bylo zjištěno zapojení 21 osob, včetně členů nevládních organizací a obyvatel uzavřeného kontrolovaného zařízení na ostrově Lesbos,“ stojí údajně v policejním spisu, z něhož server cituje.

Jak celý kroužek pašeráků fungoval? Na počátku procesu se nacházejí pašeráci, kteří v Turecku získávají pro cestu migranty. Od těch vybírají peníze a vynucují si dodržování určitých pravidel ještě před nástupem na loď a na lodi samotné. Když migranti dorazili ve člunech na ostrov Lesbos, rozdělili se do menších skupinek a roztrousili se v hůře přístupných oblastech ostrova.

A tady podle policie přichází na scénu některé z neziskových organizací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..Frontex,tak to taky dobrá cestovní agentura., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 30.07.2023 11:36:52

|  8 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…