Škody po povodních se vyšplhají na desítky miliard, prozradil Nečas

07.06.2013 14:04

Podle premiéra Petra Nečase se mohou škody po současných povodních vyšplhat na desítky miliard korun. Nečas ale zároveň zdůrazňuje, že tyto součty jsou zatím předčasné, jelikož povodeň pořád trvá.

Škody po povodních se vyšplhají na desítky miliard, prozradil Nečas
Foto: Repro ODS
Popisek: Petr Nečas v Zálezlicích

"Je evidentní, že to budou částky v miliardách, pravděpodobně nelze bohužel vyloučit, že to bude dvouciferné číslo v miliardách, nebudou to tedy stovky milionů," řekl Petr Nečas novinářům po pátečním jednání ústředního krizového štábu a ústřední povodňové komise.

Komise a štáb oznámily, že od neděle do středy hrozí v ČR silné srážky, a nařídily zachovat nynější protipovodňová opatření.

"V tuto chvíli povodňová situace v ČR trvá. Povodně neskončily. Je tady celá řada obcí a měst ve velmi kritickém stavu," připomněl předseda vlády. Pod vodou je významná část postižených území a riziko povodní neskončilo, dodal. Proto je podle něj v tuto chvíli předčasné mluvit o celkovém sečtení škod.

Česká asociace pojišťoven ve čtvrtek ve svém předběžném odhadu hovořila o škodách za asi 7,5 miliard korun a přibližně 96.000 pojistných událostech.

Odhad výše povodňových škod vláda kromě jiného potřebuje pro jednání s Evropskou komisí po čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity. Aby země mohla o pomoc z Fondu solidarity žádat, musí škody přesáhnout určitou hranici spojenou s jejím hrubým domácím produktem. V případě ČR je to 872 milionů eur (22 miliard korun). Na peníze lze ale i při nižších škodách dosáhnout při společném postupu několika zemí regionu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…