Školil Petra Pavla na „diplomata“. Teď se rozpovídal. Vraždy, tajné schránky...

25.10.2022 21:08

Pedagog jednoho z favoritů na příští hlavu státu, generála Petra Pavla, promluvil. Jana Bobošíková z Aby bylo jasno popsala, jak Pavla učil vojenský špion, který ve Švédsku za socialismu zřizoval například mrtvé agenturní schránky a byl vyhoštěn v souvislosti s dosud neobjasněnou vraždou švédského premiéra Olofa Palmeho. A neučil ho prý plazení se v bahně, jak se nám nyní exkomunista Pavel snaží namluvit.

Školil Petra Pavla na „diplomata“. Teď se rozpovídal. Vraždy, tajné schránky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky generál Petr Pavel

O generálu Pavlovi začali promlouvat jeho spolužáci z přísně utajovaného kurzu Zpravodajské správy Generálního štábu Československé lidové armády na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně. Do tohoto tříletého kurzu nastoupil Beneš společně s asi dalšími dvaceti vojáky včetně Pavla v září 1988. „Zde režim připravoval zpravodajské důstojníky na vyslání pod diplomatickým krytím především do zemí NATO. To už zní jinak než postgraduální studium na Vojenské akademii v Brně, že?“ dodává Bobošíková.

Podle jednoho ze spolužáků generála Pavla byli školení k tomu, být pomocníky vojenských přidělenců, být jejich očima při výkonu výzvědných činností na území cizího nepřátelského státu, v zájmu Varšavské smlouvy, dodává moderátorka.

Kandidát na prezidenta generál Pavel na to reagoval prohlášením, v němž píše, že „tvrzení spolužáka nemá smysl komentovat“. Dále zde zmiňuje osobní spekulace, šíření pomluv a vše považuje za snahu poškodit jeho současné vysoké volební preference při volbě prezidenta. Na sociálních sítích pak dodal, že na něj „nic nenajdou, můžou si jen vymýšlet a lhát“, toho se podle svých slov nebojí.

V Aby bylo jasno však přišli s novým zajímavým svědectvím bývalého Pavlova vojenského učitele. Natočené podle Bobošíkové bylo dávno před tím, než generál oznámil svou kandidaturu na prezidenta. „Jde o člověka, který je přímo propojen s Pavlovou přípravou pro působení v zahraničí před listopadem 1989,“ pokračuje Bobošíková.

V personálních materiálech generála Pavla z dob studia na vojenského zpravodajce se objevuje jméno podplukovníka Jána Sovjaka. „Byl to československý zpravodajský důstojník, který tehdy pracoval na Zpravodajské správě Generálního štábu Československé lidové armády. V roce 1989, těsně před listopadovou revolucí, dělal pohovor s tehdejší první generálovou manželkou Hanou,“ přiblížila Bobošíková. Současná manželka Petra Pavla je Eva.

Dále už pouští záznam, jak tehdy Sovjak hovořil o své předlistopadové práci: „Působil jsem v Londýně skoro čtyři roky, potom jsem byl vyslán do Švédska, kde jsem měl za úkol vybudovat záložní prostředky agenturního spojení, tedy mrtvé agenturní schránky, signální místa, místa schůzek s potenciálními agenty.

Bylo to v roce 1986, v době, kdy byl spáchán atentát na premiéra Švédska Olofa Palmeho, dodnes není vrah odhalený. Součástí té velké zpravodajské operace bylo i vyhoštění československých zpravodajských důstojníků, tehdy nás bylo osm vyhoštěných, stali jsme se personami non grata. Byl jsem mezi nimi,“ popisuje Sovjak.

Zpravodajský důstojník podplukovník Sovjak ke generálu Pavlovi,  který u něj studoval, dodává: „Působil jsem v tzv. zpravodajském institutu, což byla škola na přípravu zpravodajských důstojníků. Mými studenty byl například armádní generál Petr Pavel,“ uvedl Sovjak.

Bobošíková připomíná, co sám Petr Pavel o svém studiu na Twitteru říkal, a sice že byl výsadkář, průzkumník, který se plazil blátem, mrzl ve sněhu a připravoval se na vysazení v týlu nepřítele, aby hledal odpalovací zařízení nebo vojenská stanoviště.

„Věříte československému zpravodajskému důstojníkovi se špionážní praxí, který Pavla učil, nebo generálovi, který se chce stát prezidentem České republiky a tvrdí, že bude prezidentem bez kliček a lavírování?“ táže se Bobošíková.

Když byl Pavel v rozhovoru pro ČT24 v minulosti dotazován na své angažmá ve velení NATO, byla mu položena otázka, jak vnímá, že se v socialistické armádě učil, jak bojovat proti NATO, a pak se v podstatě stává nejvyšším vojenským předsedou v Severoatlantické alianci, uvedl: „Život někdy tropí kotrmelce. Asi je správně, když se říká nikdy neříkej nikdy. Neberu to jako nic diametrálně protikladného, protože to vojenské řemeslo bylo velice podobné na straně Varšavské smlouvy, stejně jako na straně Aliance, co se změnilo, je politické vedení,“ uvedl Petr Pavel.

„Neboli vojenské řemeslo je vždy stejné, ať už vám velí z Moskvy, nebo z Washingtonu, říká kandidát na prezidenta České republiky,“ glosuje Jana Bobošíková výroky generála Petra Pavla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …