Skončí až polovina porodnic. Zvýší se úmrtnost, varuje šéf lékařské komory

26.01.2012 23:03

Porodnice, ve kterých se nenarodí minimálně 800 dětí ročně, zaniknou. To je měřítko, které položí na záda až polovinu porodnic. Česká lékařská komora apeluje na ministerstvo zdravotnictví, aby nápad ještě jednou zvážilo, neboť by to mohlo mít katastrofické následky pro těhotné ženy.

Skončí až polovina porodnic. Zvýší se úmrtnost, varuje šéf lékařské komory
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

„Dnešní síť porodnic je příliš hustá. Vznikala někdy za Rakouska-Uherska, když se ještě jezdilo rodit povozem taženým koňmi,“ podporuje nápad ministerstva šéf České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák. V současnosti existuje 93 porodnic s více než 6,5 tisíci lůžky. Zaniknout by měla desetina z nich a později třetina.

Podle České lékařské komory je však číslo daleko vyšší. „Dodržení hranice osmi set porodů za rok by neznamenalo zrušení třetiny, ale celých čtyřiceti procent porodnic v Česku,“ řekl pro Týden.cz šéf komory Milan Kubek. „Budeme se potýkat s větší novorozeneckou a mateřskou úmrtností,“ varoval před následky. Navrhuje kritéria výběru rozšířit minimálně podle geografického členění.

Méně porodů a nedostatek gynekologů

Ministerstvo však nechce od svého návrhu upustit. Odůvodňuje to tím, že se snížil počet porodů a v některých nemocnicích je nedostatek lékařů. „Rušení porodnic má logiku. Osobně bych taky šel raději do nemocnice, která je větší a kde mají lékaři víc zkušeností. Nemusí být přímo za rohem, ale mám tam jistotu, že mě ošetří erudovaní odborníci,“ tvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

„Řada nemocnic s menším počtem výkonů má opravdu nedostatek personálu. Některá oddělení pak nemají dokonce ani doatestovaného primáře,“ zastala se návrhu ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…