Škromach: Lithium, to byl hřebík do rakve ČSSD

25.10.2017 9:11

Bývalý senátor Zdeněk Škromach se domnívá, že exprimátor Brna Roman Onderka by byl dobrým lídrem ČSSD. Dokonce jej nazval Robertem Ficem sociální demokracie. Rozhovor se Škromachem přinesly Lidové noviny.

Škromach: Lithium, to byl hřebík do rakve ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Úvodem rozhovoru Škromach podotkl, že je smutný z výsledku voleb. Dlouhodobým problémem strany podle něj je to, že se zabývá více sama sebou než problémy, které trápí voliče. „Je ale otázkou, jestli je strana ještě vůbec schopna nějaké sebereflexe,“ dodal Škromach. 

Za hřebík do rakve v kampani považuje otevření tématu lithia. Nazývá to dokonce naprostým politickým diletantismem. „Základní problém byl v tom, že ČSSD nedokázala prodat úspěšnou vládu, ve které byla účastníkem. Naopak to zvládlo ANO v čele s Andrejem Babišem. Mimochodem si myslím, že z hlediska volebního výsledku byly kontraproduktivní osobní útoky na Babiše,“ sdělil Škromach.

Podle jeho názoru je zapotřebí co nejdříve svolat sjezd a najít charismatického lídra. „Podobně jako je Fico, Macron, Kurz,“ sdělil. ČSSD podle něj toho člověka v rámci strany určitě má. „Ve svém období to byl Jeroným Tejc. Dneska třeba úspěšný kandidát do Poslanecké sněmovny Roman Onderka. Měla by to být generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků, která bude schopna stranu za dvě tři volební období opět přivést do Strakovky. Protože představa, že se současný stav změní mávnutím proutku, je nereálná,“ uzavřel toto téma Škromach.

Závěrem se pak ještě vyjádřil k prezidentské volbě, kdy podotkl, že on sám se letos do boje o Hrad nezapojí. „Vzhledem k tomu, že kandiduje Miloš Zeman, to letos nemá smysl. Není potřeba stavět kandidáta, který má, řekněme, stejné směřování jako současná hlava státu.“ zakončil Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…