Škrt, škrt, škrt... Stanjura hledá, kde vzít miliardy. Dvě procenta na obranu také něco stojí

17.03.2023 15:57 | Kauza

Pětikoalice na základě balíčků návrhů na snížení deficitu rozpočtu od Národní ekonomické rady debatuje, kde najít přes 160 miliard. Shodla se zatím pouze na polovině návrhů. Mezi nimi je navýšení spotřební daně u některých návykových látek, změní se i sazba DPH. Koalice uvažuje o navýšení věku odchodu do důchodu, rušit se bude školkovné. Dálniční známky podraží. Plošná opatření v plánu nejsou, podle řady ekonomů by však představovala efektivnější kroky.

Škrt, škrt, škrt... Stanjura hledá, kde vzít miliardy. Dvě procenta na obranu také něco stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Pětikoalice bude při řešení úsporných opatření vycházet z návrhů od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje aktuální schodek ve výši 295 miliard korun v rozpočtu snížit o 70 miliard. Na místě je tak podle materiálů od CNN Prima NEWS šetření, stejně jako zvýšení příjmů. Kvůli nové vojenské legislativě o financování obrany České republiky, kterou vláda schválila v lednu a jejímž cílem je od roku 2024 zvýšit výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP, musí vláda Petra Fialy na toto najít někde skoro 90 miliard.

Kde se bude šetřit a kde vláda zbývající miliardy najde, se pětikoalice nemůže dohodnout. Koaliční strany (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN) se zatím shodly pouze na polovině návrhů od NERV.

Pětikoalice se shodla u navýšení spotřebních daní na tabák, lihoviny i piva. Spolu s tím se projednává i zdanění konopí, jehož legalizaci prosazují Piráti. Podle Jindřicha Vobořila, který působí jako národní protidrogový koordinátor, by legalizace a následné zdanění konopí mohlo do rozpočtu ročně přispět až čtyřmi miliardami. Celkem by tak zvýšení zdanění návykových látek mohlo přinést až 15 miliard korun. Daňové sazby se pravděpodobně budou upravovat i u hazardních her.

Měnit se bude i sazba u DPH. Z aktuálních třech pásem chce mít koalice pouze dvě. „Rozpočtově přibližně neutrální by byly dvě sazby – 13 a 14 procent. O přínosu pro státní rozpočet bude rozhodovat, které zboží a služby zůstanou ve snížené sazbě. Já bych tam nechal ty, jež splňují sociální, zdravotní nebo jiný význam, který stát považuje za správný,“ uvedl Stajnura pro Hospodářské noviny. Zvýšit by se dále měla daň z nemovitosti.

Koalice plánuje ušetřit i zkrácením lhůty, ve které lze pobírat rodičovský příspěvek ze čtyř let na tři. Spolu s tím chce zrušit i slevu na dani v podobě školkovného. Plošné zvýšení daní prý nehrozí, doposud koalice nezmínila, kolik by tyto změny měly celkem do rozpočtu přispět.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Dalším velkým tématem hned po daních je zdravotnictví. Stále bude dostupné pro všechny a zdarma, koalice se nicméně plánuje zaměřit na nadužívání a zneužívání péče. Nově by se mělo zavést zdravotní připojištění spolu s připojištěním dlouhodobé péče, bližší informace k tomu, na co přesně by připojištění mělo být a kolik by mělo stát, ještě koalice nezveřejnila. Ministerstvo financí chystá propojení zdravotního pojištění s nemocenským.

Koalice se zaobírá i problematikou důchodů. O navýšení věku odchodu do důchodů, které by se týkalo lidí narozených v roce 1989 a později, se zatím debatuje. Okruh profesí pro předčasný odchod do důchodu vláda rozšiřovat nehodlá, důkladněji se bude prodiskutovávat valorizace důchodů, úpravy nových důchodů a předčasných důchodů.

V oblasti veřejné správy se koalice shodla, že se nebudou pokoušet o navrácení slevy na jízdném do stavu, v jakém bylo v před rokem 2018, kdy slevy zavedla vláda Andreje Babiše (ANO), za což byla hojně kritizována. Pětikoalice se nicméně zaměří na zneužívání těchto slev. Od roku 2024 se zvýší cena dálniční známky z 1500 na 2300 korun a do prodeje bude uveden i jednodenní kupon.

Vláda chce následně snížit počet osob vězňů a počet osob v exekuci – pomocí již ozkoušeného programu Milostivé léto, který se týká dluhů na sociálním pojištění či nedoplatků u finančních úřadů.

Kolik na těchto změnách vláda ušetří, bude zveřejněno v dubnu. Ekonomové však varují, že efektivnějšími opatřeními by bylo navýšení plošných daní, jako je DPH nebo daň z příjmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výdaje na nevládní a neziskové organizace,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserovnapater , 17.03.2023 16:38:39
granty umělcům. To by bylo miliard a zároveň pracovních sil do továren a na stavby. Chce to jen pravítko a silnou fixu a škrtat a škrtat a............. Ten, kdo by chtěl volit korespondenčně ze zahraničí by musel prokázat, že v posledních 10 letech zdaňoval své příjmy v ČR (nejde platit daně v cizině a přitom chtít mít práva občana ČR). Co takhle krátit fondy na reprezentaci na ministerstvech a ostatních státních úřadech (nemusí každé jednání končit občerstvením, obědem), státní úředníky sestěhovat do společných kanceláří (nemusí každý sedět sám), služební cesty vykonávat zásadně hromadnými dopravními prostředky (tak to bylo za socialismu - auta jen vyjímečně, když jelo víc osob a auto bylo plné), umělecké předměty do kanceláří nakupovat jen u vysokých funkcionářů, kantýny v parlamentech výrazně zdražit alespoň na úroveň cen v restauracích (argument kancléře, že kantýny jsou neziskové neobstojí, mohou totiž vydělat na jiné výdaje parlamentu - lze to účetně zařídit) atd. Ta řeka napájená z drobných úspor by byla veletokem. Chce to jen chtít! Jenže tahle vláda nechce, jednodušší, rychlejší (okamžité) a téměř bezpracné je okrást důchodce.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…