Slavný odkrývač čachrů amerických vlád doporučuje četbu o válce na Ukrajině. Píše se tam i o zásadní roli CIA

27.01.2015 16:29

Zkušený americký novinář Robert Parry nesouhlasí s tvrzením deníku New York Times, že na Ukrajině neproběhl puč. Tvrdí, že šlo zcela jasně o státní převrat, na kterém se podílela CIA.

Slavný odkrývač čachrů amerických vlád doporučuje četbu o válce na Ukrajině. Píše se tam i o zásadní roli CIA
Foto: Oliver Stone
Popisek: Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a americký filmový režisér Oliver Stone

Parry poukazuje na změny režimu v Íránu a Guatemale v 50. letech minulého století, na kterých se podílela CIA, a nachází podobné paralely i pro současnou Ukrajinu. "Tajní vládní agenti roztočí spirálu cílené propagandy proti stávajícímu vůdci. Vyvolají politický a ekonomický chaos a rozšíří zkazky o jeho zkorumpovanosti. Následně je takový vůdce obviněn z použití násilí vůči obyvatelům země a porušování lidských práv. Poté se k moci dostane nový vůdce, jenž zavede kýžený pořádek,“ vysvětluje Parry a dodává, že v těchto akcích vůbec nemusí být použita vojenská síla. "V posledních letech se ujaly tzv. barevné revoluce, jež mají navenek působit jako lidové vzepětí,“ konstatuje Parry. Ten si v minulosti připsal jako investigativní novinář několik "zářezů", například v osmdesátých letech jako první psal o aféře "Iran- Contras", ve které vysocí úředníci Reaganovy administrativy tajně vyjednávali s představiteli Teheránu.

Za jeden z důkazů o puči považuje Parry prohlášení náměstkyně amerického ministerstva zahraničí Victorie Nulandové, jež veřejně přiznala, že Spojené státy investovaly do "evropských ambicí“ Ukrajiny přes pět miliard dolarů. "Několik týdnů před převratem se navíc uskutečnil rozhovor mezi Nulandovou a velvyslancem USA na Ukrajině Geoffrey Pyattem, ve kterém diskutovali o výběru nového premiéra. Nulandová se vyjádřila pro Jaceňuka, protože je to prý chlap, jak se patří,“ píše Parry. Jeho kritice neuchází ani republikánský senátor John McCain, jenž stál společně na pódiu bok po boku s pravicovými extremisty v době konání demonstrací.

"Postupem času se stávaly protesty čím dál násilnější. Na východ země začali přicházet extremisté ze Lvova. Místní policie se stávala terčem ataků, při kterých byly použity zápalné bomby a další zbraně. Demonstranti dokonce násilím obsadili vládní budovy a vyvěšovali zde nacistické transparenty. I když Janukovyč nařídil policii, aby zachovávala umírněný přístup, byl později americkými médii líčen jako brutální kriminálník a vrah vlastních lidí. Konflikt vyvrcholil 20. února, kdy tajemní odstřelovači zahájili palbu do davu demonstrantů. Policie ustoupila a demonstranti se dostali k dalším zbraním. Zahynulo asi 80 lidí, včetně dvanácti policistů," uvedl.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

"Janukovyč byl okamžitě obviněn ze smrti desítek lidí, byť střelba přicházela z budovy kontrolované Pravým sektorem. Otřesený Janukovyč podepsal o den později dohodu s opozicí zprostředkovanou evropskými diplomaty, podle které souhlasil se snížením svých pravomocí a vypsáním předčasných voleb. Přesto došlo k násilnému převzetí prezidentské kanceláře, když mezitím Janukovyč odcestoval na východ země, později v důsledku rozpoutaného násilí a obav o svůj život odcestoval do Ruska, kde požádal o azyl. Nový režim byl posvěcen americkým ministerstvem zahraničí a premiérem země se stal oblíbenec Nulandové Jaceňuk," dodal.

Parry dále obviňuje média, že se snažila zdiskreditovat každého, kdo změnu režimu na Ukrajině považoval za puč. "Jejich vysvětlení bylo odmítnuto s tím, že jde o ruskou propagandu. Navíc velké americké deníky okázale ignorovaly důkazy o významném podílu ukrajinských neonacistů na vypuzení Janukovyče z prezidentského úřadu. Deníky New York Times a Washington Post se sice o této skutečnosti zmínily, ale pouze na okraj. Jako kdyby tato záležitost neměla vůbec žádný vliv. Nedávno se pokusil deník New York Times zmapovat prvopočátky změny režimu na Ukrajině, aby došel k závěru, že nešlo o žádný převrat a nacisté na Ukrajině v podstatě neexistují," napsal.

"Autoři textu Andrew Higgins a Andrew E. Kramer tvrdí, že Janukovyč musel odejít především proto, že jej opustili jeho vlastní lidé. Západní politici prý jeho pádem byli překvapeni. Oba autoři textu však absolutně opomenuli aktivity Nulandové či šéfa Národní nadace pro demokracii Gershmana McCaina a dalších zákulisních hráčů. Jako kdyby vůbec neexistovali. Za klíčovou pasáž však považuji líčení převozu zbraní ze Lvova do Kyjeva s cílem dodat demonstrantům zbraně pro ozbrojené povstání. Jednu z hlavních rolí v tomto příběhu hraje šéf bezpečnostní skupiny organizátorů pořádajících protesty Andrij Parubij. Ten se setkal na německé ambasádě s americkým velvyslancem Pryattem, který jej společně s dalšími diplomaty odrazoval od přesunu zbraní do Kyjeva. Parubij později tvrdil, že zbraně do Kyjeva skutečně nedorazily. Zároveň však podle New York Times varoval západní diplomaty, že pokud nezačnou konat, může vypuknout krveprolití,“ píše Parry.

Parry kritizuje, že New York Times neuvedl žádné bližší informace k samotnému Parubijovi. "Jde přitom o notorického neonacistu, zakladatele Sociální nacionalistické strany. Tyto informace se však autorům textu jaksi opět nehodily. Ve světle výše zmíněných informací se musí člověk ptát, co vůbec považuje tento deník za správnou definici státního převratu. Porošenko, Jaceňuk a spol. disponovali s pěti miliardami dolarů od americké vlády, měli oficiální podporu Obamovy administrativy a někteří američtí politici se objevovali přímo na demonstracích. K dispozici rovněž představitelé nového režimu měli dobře vycvičené jednotky, zbraně a nahrával jim i mezinárodní tlak na legálně zvoleného prezidenta Janukovyče.“ podivuje se Parry, který odmítá považovat text publikovaný v New York Times za seriózní studii.

"Pokud jí měla být, musela by obsahovat jasné důkazy o vměšování se Západu do celé záležitosti. Dílo Kramera a Higginse je jen dalším pokusem předstírat, že státní převrat nebyl státním převratem," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…