Slovenský tisk: Z vítěze českých voleb se stává časovaná bomba

29.10.2013 10:55

Ze strany, která zvítězila v parlamentních volbách v Česku, se stává časovaná bomba, napsal dnes slovenský list Hospodárske noviny k rozkolu mezi šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a stranickým křídlem v čele s prvním místopředsedou Michalem Haškem. Slovenský tisk soudí, že za spory uvnitř ČSSD stojí prezident a někdejší předseda strany Miloš Zeman.

Slovenský tisk: Z vítěze českých voleb se stává časovaná bomba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podle Sobotky odvolání není platné, neboť předsednictvo nemůže předsedu odvolat

"Z těsného vítěze předčasných voleb se stává největší hrozba politické stability v Česku," uvedly Hospodárske noviny. Dodaly, že konflikt uvnitř ČSSD může vyústit v její rozštěpení a posílit postavení podnikatele Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za ČSSD.

"Voličům slibovala, že vytvoří pevnou vládu, která nebude řešit svou existenci místo programu. ČSSD volby sice vyhrála, ale slib o stabilitě porušila ještě dříve, než o vládě začala jednat," poznamenal list Sme.

Snaha odstřelit lídra ČSSD může mít dalekosáhlé následky pro celé Česko

Výkonný výbor ČSSD svým rozhodnutím neumožnit Sobotkovi vyjednávat o sestavení vlády se podle listu zcela přihlásil k prezidentovi Zemanovi a jeho výhradně silovému, manipulativnímu a cynickému chápání politiky. Hašek tak využívá nejen slabého volebního výsledku strany a převahy ve vedení ČSSD, ale i Sobotkovy slabosti, která se prý projevila v prezidentských volbách i při hlasování o vyslovení důvěry úřadující vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Zároveň ale místopředseda ČSSD podle Sme potápí vlastní stranu.

"Snaha odstřelit lídra vítězné strany těsně před zahájením rozhovorů o sestavení vlády může mít dalekosáhlé následky pro celé Česko," napsal slovenský list Pravda, podle kterého jsou sociální demokraté v rozkladu.

"Msta Miloše Zemana někdejším spolustraníkům za to, že ho nepodpořili při jeho prvním pokusu stát se prezidentem před deseti lety, by se mohla lehce stát iracionální mstou vůči celé české politice," míní Pravda. Za tragikomickou snahu o vznik nové vlády označil list postup Sobotky a vedení ČSSD, jež chtějí vést vlastní povolební vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…