Šmarda do toho v přímém přenosu hodil vidle: Radši být hlavou ve městě než ocasem ve vládě

20.08.2019 0:04

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek oznámil, že s kandidátem ČSSD na ministra kultury Michalem Šmardou ve vládě nebude. Dosud jej odmítal jmenovat i prezident Miloš Zeman. Dnes večer přichází překvapivý krok ze Šmardovy strany – nakonec se své kandidatury vzdal. „Ve vládě Andreje Babiše být nechci,“ oznámil dnes v pořadu Události, komentáře na ČT24. Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) tím „situaci odšpuntoval“ a snaží se nyní problém ohledně ministra kultury hodit na premiéra.

Šmarda do toho v přímém přenosu hodil vidle: Radši být hlavou ve městě než ocasem ve vládě
Foto: Repro ČT24
Popisek: Michal Šmarda oznamuje Michalu Kubalovi, že nechce být ministrem kultury

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda už není kandidátem ČSSD na post ministra kultury. Připustil, že by mu bylo stydno, kdyby jej premiér Andrej Babiš představoval ve vídeňské opeře rakouskému kancléři, nebo v Národní galerii říkal Babiš prezidentu Macronovi, že je ministr kultury. „S problémy, které Babiš má... byl bych raději, kdyby mě představoval někdo jiný. Styděl bych se, ale vydržel bych to,“ podotkl na úvod.

Vyjádřil se k Babišově kritice o tom, že neumí cizí jazyky a nedokáže reprezentovat. „Kdyby přišel s těmi výhradami a všemi těmi řečmi, které vede, už před třemi měsíci, když odesílal mou nominaci na Hrad, tak jsme si mohli všichni užít hezké prázdniny a byli bychom v pohodě,“ kroutil hlavou Šmarda. „Nevím, proč z nás všech dělal tři měsíce blázny,“ doplnil.

„Za současných okolností ve vládě Andreje Babiše být nechci, nedává to vůbec žádný smysl,“ oznámil do kamer České televize Šmarda, který se svým rozhodnutím již obeznámil i předsedu ČSSD Jana Hamáčka. „Po diskusi, kterou jsme před chvílí s Hamáčkem vedli, mě v mém rozhodnutí nakonec podpořil,“ doplnil Šmarda.

„Už tu nebudu s nikým hrát žádné hry typu: Počkáme a budeme ho ještě chvíli trápit a on pak odstoupí sám, abychom ho nemuseli z té pozice odvolávat. Tak tyhle habaďury mě otrávily,“ dodal Šmarda s tím, že s těmito hloupostmi už nehodlá ztrácet dál čas.

Nyní dává premiérovi za pravdu v tom, že pro něj v jeho vládě skutečně místo není. „Po jeho posledních vyjádřeních, kdy mu vadí, že jsem se dokonce ohradil proti jeho kritice, nebo nemístným výrokům ministryně Schillerové vůči ministryni Maláčové nemůžu v té vládě být,“ zopakoval Šmarda důvody, proč se vzdává nominace své strany na ministra kultury. V podobném duchu prý bude dávat doporučení i sociální demokracii, když neví, jak se k nim postaví.

„Určitě je lepší být hlavou Nového Města na Moravě než ocasem v celé České republice,“ shrnul Šmarda s nadsázkou. Nevěří tomu, že by svůj názor Babiš měnil jen proto, že se bojí jeho kritiky. „Možná je to nějaká obava z konfliktu s panem prezidentem,“ zmiňuje další důvod, proč jej předseda vlády ve vládě nechce.

V jedné věci měl ohledně něj prý prezident Zeman pravdu. A sice že mu chybí přímý mandát od lidí. Tento nedostatek chce Michal Šmarda napravit, přičemž první příležitostí budou senátní volby.

O reakci na jeho vyjádření požádala Česká televize druhého koaličního partnera z hnutí ANO, poslance Aleše Juchelku, podle kterého Šmarda svým rozhodnutím „situaci odšpuntoval“. Oponoval však, že nemá pocit, že by právě premiér Babiš situaci okolo ministra kultury blokoval. „Byl tím, kdo aktivně jednal. To je nyní záležitost pana prezidenta, který není schopen jméno Šmardy akceptovat!“ zastával se Juchelka předsedy vlády. Zmínil, že problém může sahat daleko do minulosti. „Zeman je z ČSSD, může to být jejich nějaká vnitřní sociálnědemokratická hra,“ přemítal Juchelka.

K tomu, že Babiš nejdříve navrhne ministra a za pár týdnů obrátí a oznámi, že s ním nechce být ve vládě poslanec z hnutí ANO podotkl, že premiér říkal již od začátku, že Šmarda není vhodným kandidátem. „Není to žádná novinka, v tuto chvíli to vyvrcholilo poté, co Šmarda kritizoval ministryni Schillerovou,“ řekl s tím, že jinak se může kritizovat, pokud jste ve vládě, a jinak, pokud jste jejím nominantem.

Po většinu času Juchelkova řečnění se Šmarda usmíval. „Mě tady ty hrátky odšpuntovávání a zašpuntovávání už nebaví,“ povzdechl si a dodal, že Juchelka nyní situaci vysvětlil jen z jejich úhlu pohledu. „Oni to prostě vidí jinak, respektuji to a nemám k tomu už více co dodat,“ konstatoval smějící se Šmarda.

Nikdo nechce, aby vláda skončila a pokračovala v jiné vládní konstelaci, navázal pak na jeho slova Juchelka. Vláda je podle něj úspěšná a plní koaliční program. „Daří se nám plnit zvyšování důchodů i plnit program ČSSD, jako je karenční doba. Udělala se celá řada kompromisů,“ poznamenal.

Poté už moderátor s poděkováním rozhovor ukončoval, Šmarda se ještě ale přihlásil o slovo. „Víte, to je přesně ten způsob, který mi vadí a proč jsem kritizoval komunikaci hnutí ANO. V tuto chvíli je zvyšování důchodu kompromis ve prospěch ČSSD. Ve chvíli, kdy se důchody zvyšují, tak to ale zařídil Babiš a ČSSD s tím nemá nic společného,“ zlobil se Šmarda a zdůraznil, že je potřeba si tyto dvě věci říkat naráz. „Ona totiž je teď otázka, jestli zvýšení důchodu je ústupek ve prospěch ČSSD, nebo jestli je Babiš zvyšuje v červené čepici, jak říká ‚čau lidi‘, že jo!“ dodal Šmarda.

Juchelka na to konto poznamenal, že se Šmarda snaží problém jmenování ministra kultury přehodit na premiéra. „Je to ale vnitřní záležitost ČSSD,“ myslí si. Nyní se musí počkat na další vývoj. Během úterý se má sejít premiér s prezidentem, kde jej bude informovat o dalším postupu.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…