Šmarda vystartoval proti Rusku. Ale dostal za Zaorálka

20.03.2024 16:54 | Monitoring

Předseda SOCDEM Michal Šmarda na sociální síti schytává za výroky a postoje lídra kandidátky Sociální demokracie do Evropského parlamentu Lubomíra Zaorálka. Ozývá se kritika, že jeho vyjádření do médií z poslední doby jsou nehorázné a sympatizuje s „masovými vrahy“.

Šmarda vystartoval proti Rusku. Ale dostal za Zaorálka
Foto: Archiv Michala Šmardy
Popisek: Michal Šmarda

Šéf Sociální demokracie Šmarda se na platformě vyjádřil k nedemokratickému ruskému režimu a prezidenta Vladimira Putina označil za agresora a zločince. Na tom se podle něj nic nezmění, i když opět obájil prezidentský mandát.

„V Rusku žádná demokracie není. Když se Ruskem zaklínají tzv. vlastenci, je to fakt chucpe. Putin je viník současného napětí ve světě a spoluviník mnoha probíhajících krizí. Lidé v Rusku žijí v bídě a nemají základní občanská práva.

Putin válkou, hledáním vnějších nepřátel a agresivitou jen řeší vlastní neschopnost vybudovat z Ruska úspěšnou zemi, která má dobré vztahy se sousedy. I kdyby měl 110 % ve zmanipulovaných volbách, pořád to bude jen agresor a zločinec,“ konstatoval Šmarda.

Netrvalo dlouho a objevily se narážky na lídra kandidátky SOCDEM Zaorálka v eurovolbách, který podle některých v médiích prezentuje odlišnější názory.

„Váš lídr do EP to vidí jinak a den co den v českých médiích leze do prdele masovým vrahům,“ opřel se do bývalého šéfa Sněmovny, ministra zahraničí a kultury Zaorálka právník a člen ODS Ondřej Šimíček.

Šmarda se Zaorálka následně zastával, že nic takového podle něj Lubomír Zaorálek nedělá. Šimíček kontroval, že Zaorálek razí politiku srovnatelnou s SPD či Trikolorou. „Mimochodem Vás mám rád Michale, ale to, co předvádí Zaorálek v médiích, je srovnatelné s Okamurou nebo Trikolorou. Nehorázné pro člena a představitele sociální demokracie,“ dodal Šimíček.

Podle Zaorálka se Evropa musí změnit. Aby přežila, měla by přestat být v zahraniční politice pokrytecká, a říkat například, jaký je maďarský premiér Orbán zloduch, že nechce Ukrajinu v EU. Připomněl, že v Evropě je řada zemí, kterým Orbánův postoj vyhovuje, jmenoval například Nizozemsko a Francii. V Evropě chce Zaorálek bránit tzv. „odtokovému systému“, kvůli kterému do zahraničí odchází z ČR 400 miliard korun ročně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…