Šmarda vystartoval proti Rusku. Ale dostal za Zaorálka

20.03.2024 16:54 | Monitoring

Předseda SOCDEM Michal Šmarda na sociální síti schytává za výroky a postoje lídra kandidátky Sociální demokracie do Evropského parlamentu Lubomíra Zaorálka. Ozývá se kritika, že jeho vyjádření do médií z poslední doby jsou nehorázné a sympatizuje s „masovými vrahy“.

Šmarda vystartoval proti Rusku. Ale dostal za Zaorálka
Foto: Archiv Michala Šmardy
Popisek: Michal Šmarda

Šéf Sociální demokracie Šmarda se na platformě vyjádřil k nedemokratickému ruskému režimu a prezidenta Vladimira Putina označil za agresora a zločince. Na tom se podle něj nic nezmění, i když opět obájil prezidentský mandát.

„V Rusku žádná demokracie není. Když se Ruskem zaklínají tzv. vlastenci, je to fakt chucpe. Putin je viník současného napětí ve světě a spoluviník mnoha probíhajících krizí. Lidé v Rusku žijí v bídě a nemají základní občanská práva.

Putin válkou, hledáním vnějších nepřátel a agresivitou jen řeší vlastní neschopnost vybudovat z Ruska úspěšnou zemi, která má dobré vztahy se sousedy. I kdyby měl 110 % ve zmanipulovaných volbách, pořád to bude jen agresor a zločinec,“ konstatoval Šmarda.

Netrvalo dlouho a objevily se narážky na lídra kandidátky SOCDEM Zaorálka v eurovolbách, který podle některých v médiích prezentuje odlišnější názory.

„Váš lídr do EP to vidí jinak a den co den v českých médiích leze do prdele masovým vrahům,“ opřel se do bývalého šéfa Sněmovny, ministra zahraničí a kultury Zaorálka právník a člen ODS Ondřej Šimíček.

Šmarda se Zaorálka následně zastával, že nic takového podle něj Lubomír Zaorálek nedělá. Šimíček kontroval, že Zaorálek razí politiku srovnatelnou s SPD či Trikolorou. „Mimochodem Vás mám rád Michale, ale to, co předvádí Zaorálek v médiích, je srovnatelné s Okamurou nebo Trikolorou. Nehorázné pro člena a představitele sociální demokracie,“ dodal Šimíček.

Podle Zaorálka se Evropa musí změnit. Aby přežila, měla by přestat být v zahraniční politice pokrytecká, a říkat například, jaký je maďarský premiér Orbán zloduch, že nechce Ukrajinu v EU. Připomněl, že v Evropě je řada zemí, kterým Orbánův postoj vyhovuje, jmenoval například Nizozemsko a Francii. V Evropě chce Zaorálek bránit tzv. „odtokovému systému“, kvůli kterému do zahraničí odchází z ČR 400 miliard korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…