Smazáno, absurdní zdůvodnění. Vrabelův advokát Suchý hovoří o Orwellovi

30.12.2023 20:17 | Komentář

Bombasticky prezentované obvinění organizátora protivládních demonstrací Ladislava Vrabela z defraudací, ve kterém účinkoval i novinář Valášek ze Seznamu, bylo orgány činnými v trestním řízení smeteno ze stolu. Jenže informaci o tomto úkonu média ignorovala a ve finále bylo sdělení smazáno i z Facebooku jeho advokáta. Ten hovoří o Orwellovi.

Smazáno, absurdní zdůvodnění. Vrabelův advokát Suchý hovoří o Orwellovi
Foto: internet
Popisek: Ladislav Vrabel

Ani strohá informace o rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení už dnes není na sociálních sítích považována za vhodný příspěvek. Poukázal na to advokát Radek Suchý, kterému Facebook smazal příspěvek informující o rozhodnutí státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

Jako důvod byla uvedena formule, že se „zavádějícím způsobem pokusil získat To se mi líbí, sledující, sdílení nebo shlédnutí videa“.

Advokát dodává, že doposud neměl na sociální síti nikdy žádný problém, protože je ze své profese zvyklý komunikovat tak, aby jeho slovům nebylo co vytknout.

„Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají,“ citoval slova George Orwella.

ParlamentníListy.cz jej požádaly o podrobnosti.

„Jak rozsáhle informoval skoro veškerý tisk, tak pan Ladislav Vrabel, kterého obhajuji a právně zastupuji, byl obviněn a trestně stíhán pro podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s čerpáním covidových kompenzací pro právnické osoby, ve kterých klient v daném období působil,“ vysvětluje právník.

Pan Vrabel byl podle advokátových slov dále šetřen na základě četných podnětů v souvislosti s tím, že se měl dopustit pletich v insolvenčním řízení nebo podvodu při přijímání finančních prostředků od veřejnosti na protivládní demonstrace. „Nic z toho se neprokázalo a policie věci také odložila,“ zdůrazňuje.

Stížnost podaná proti zahájení trestního stíhání v kauze covidových kompenzací byla úspěšná.

Advokát o tom informoval na sociálních sítích, jako to v případě Ladislava Vrabela i dalších svých klientů dělá běžně.

Upozornil přitom na roli redaktora webu Seznam Zprávy Valáška a ujistil, že se klient bude domáhat satisfakce.

Tento čistě informativní příspěvek byl ale Facebookem posléze odstraněn.

„Ačkoli se jedná o zcela nezpochybnitelné informace a pravdivá sdělení mne jako obhájce v trestní věci, tak Facebook můj příspěvek ve stylu Velkého bratra smazal. A zdůvodnění bylo zcela absurdní, a sice, že prý je příspěvek zavádějící, to znamená ve významu toho slova, že uvádím mylně skutečnosti, a že směřuje k tomu získat ,lajky', sdílení nebo sledující," dodává pro ParlamentníListy.cz právník.

Kdyby to prý nebylo tak bizarní a neuvěřitelné, tak by se tomu snad i zasmál.

Tento „blok“ je o to zajímavější, že o odložení Vrabelovy kauzy média neinformují.

„Přitom dobře vím, že konkrétní novináři sledují bedlivě celý průběh jakéhokoli soudního nebo policejního procesu, který se týká mého klienta, tedy pana Vrabela. Když jej obviní, tak se nepíše o ničem jiném, ale je-li klient očištěn, tak už se to nehodí do ideologicky angažovaného zpravodajství,“ dodává advokát.

A v souvislosti s medializací soudů Ladislava Vrabela připomíná bizarní roli novináře Martina Bartkovského, redaktora Reflexu, který o procesu reportoval značně tendenčním způsobem, nazývaném jako „glosování“.

U Vrabelova soudu novinář Bartkovský dokonce za přihlížení soudce aktivně vstoupil do dění a verbálně napadl Vrabela s jeho advokátem Suchým.

„Navíc vím, že někteří novináři se obrací v těchto věcech na policii i dle zákona o svobodném přístupu k informacím a ta je zcela transparentně informuje. A i když mají tyto informace k dispozici, záměrně je nezveřejní. Proč taky, že? Kdyby policie očistila třeba Pavla Novotného, tak se s ním ještě pojedou do Řeporyjí vyfotit. U pana Vrabela se to přece nehodí,“ poznamenává smutně.

Svědčí to podle něj o uplatňování dvojího metru, tak, jak je tomu dnes v celém našem veřejném prostoru. Pokud se v tomto systému někdo stane obětí státní zvůle, nemůže rozhodně očekávat podporu od novinářů.

„Víte, mně je stokrát milejší bulvár, než novinář, který se vydává za strážce demokracie a právního státu, a přitom do svého plkání projevuje nepokrytě své politické preference a ještě tomu říká objektivní žurnalistika nebo investigace. Přitom je pohůnkem ideologického vládního tažení proti oponentům vlády a režimu, které pak skoro na objednávku dehonestuje svými zavádějícími novinářskými výplody,“ dodává advokát.

Ten se stal „oblíbencem“ médií už před několika lety, když obhajoval ředitelkou pražské střední školy, která čelila žalobě v „kauze hidžáb“ a soud byl veřejnou estrádou politiků i aktivistů.

Současné pojetí žurnalistiky dává podle něj novinářům pocit moci nad životy jiných, který se mnohým samozřejmě líbí.

„Nežli by s ním zacházeli s pokorou a respektem, zneužívají ho. Uvedli jste pana Bartkovského, dnes již šéfredaktora týdeníku Reflex. Myslím, že on je typickým příkladem angažované žurnalistiky," uzavírá Radek Suchý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …