Směšný... Babiš ostře zaryl do Číňanů

14.04.2019 19:09

Čas letí jako voda, je tu opět neděle a předseda vlády Andrej Babiš (ANO) sepsal další provolání k českému národu. Své voliče pozdravil v bílých kraťasech ze slunného Španělska. Vychválil odcházejícího ministra dopravy Ťoka a pořádně se obul do Číňanů.

Směšný... Babiš ostře zaryl do Číňanů
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

„Čau lidi, naše Ella má dnes osm let. Žije teď s (dcerou) Vivien ve Španělsku, tak jsem si za nimi odskočil na víkend. Tak. A jdeme na to,“ začal tradičně.

Nejprve pochválil europoslankyni za hnutí ANO Ditu Charanzovou za to, že připravila návrh, podle něhož bude mnohem snazší určit polohu člověka podle GPS souřadnic. Může to pomoci např. lidem v nouzi.  

Prozradil, že se v EU zúčastnil osmihodinového jednání evropských lídrů o brexitu. Babiš má za to, že by bylo pro všechny nejlepší, kdyby Velká Británie zůstala členem EU.

Pochválil také ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka, který má podle předsedy vlády jednoznačně nárok na odpočinek. Staral se prý o ministerstvo, které tradiční strany přivedly k rozkladu. Babiš to tak vidí.

„Psal jsem o tom už v týdnu, ale tahle čísla prostě chci zopakovat. Za 4,5 roku zahájil Dan Ťok 263 kilometrů nových staveb dálnic a 127 kilometrů dálnic otevřel. To je jeho vizitka. A taky to, že transparentně vysoutěžil mýto, díky čemuž naší zemi ušetřil 15 miliard korun, a zlevnil kilometr dálnice na poloviční cenu. O tom mimochodem vyšla zpráva už minulé léto, že cena kilometru dálnice je dokonce o 55 procent nižší než před deseti lety. Schválně na to koukněte do komentářů,“ napsal Babiš na Facebooku.  

„Tím, že Dan Ťok zásadně narušil korupční prostředí na dopravě, které tam bylo do té doby pevně zakořeněné, udělal si i spoustu nepřátel. To je úplně nový typ tlaku, který ani jako ředitel obrovské stavební firmy do té doby nezažil. Každopádně naší zemi ušetřil spoustu miliard a svému nástupci připravil úplně jinou pozici, než do jaké před těmi skoro pěti lety přišel on,“ pokračoval Babiš.

Pár slov věnoval i exekucím. Vláda podle něj boj s přemrštěnými exekucemi myslí vážně. Může se teď opřít i o verdikt Ústavního soudu ČR, který konstatoval, že by soudy nižších stupňů měly zastavovat exekuční řízení, pokud se jim bude zdát, že jsou stanovené úroky a sankce nepřiměřené.

A pak to přišlo. Babiš se rozzlobil na Číňany. Premiér se vrátil ke své návštěvě chorvatského Dubrovníku, kde jednal s čínským předsedou vlády Li Kche-čchiangem. A nešetřil kritikou.

„Předal jsem mu pozdrav od našeho prezidenta a pozval ho k nám na návštěvu Prahy. A to dokonce dopisem. Což premiér ocenil. Pak už ale čas na komplimenty skončil. Jasně jsem mu řekl, že mám nastudovaná čísla a že sice výrazně stoupl jejich export k nám, přepočítáno na peníze asi o šest miliard dolarů, ale že mě mrzí, že my jsme si zase tolik nepolepšili. Nárůst našeho exportu o 160 milionů dolarů, tedy nějakých 3,6 miliardy korun, je v tom srovnání trochu směšný. Dokonce Maďarsko má o něco málo vyšší export než my,“ rozčílil se premiér.   

„Taky jsem mu připomněl, že náš prezident už před třemi roky podepsal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem dohodu o strategické spolupráci. Mezivládní komise se od té doby ale nesešla ani jednou, což je podle mě chyba. A taky jsem mu jasně řekl, že od Číny očekáváme investice do infrastruktury jako v Chorvatsku, kde postavili most, a v Maďarsku, kde mají stavět železnici. Určitě bychom byli rádi, kdyby se u nás čínské firmy zúčastnily nějakého PPP projektu, třeba výstavby dálnice Praha–Tábor nebo té do Karlových Varů. Zatím to skoro nevyužíváme, i když je v tom velký potenciál. O projektech PPP mluvíme desítky let. Teď konečně jsme ve finále prvního takového projektu na strakonické dálnici,“ pokračoval v kanonádě.   

Nakonec Babiš prozradil, že ho Li Kche-čchiang pozval do Číny. On však pozvání odmítl. „Premiér Li Kche-čchiang to vnímal a pak mě trochu překvapil pozváním do Číny. Bylo to milé, vážím si toho, ale vysvětlil jsem mu, že to u nás máme s panem prezidentem jasně rozdělené. Já řeším problematiku zemí EU, Spojených států a dalších zemí, pan prezident zase otevírá dveře českým firmám hlavně v Číně a Rusku. Zasmál se a pochopil,“ uzavíral pomalu Babiš čínskou kapitolu.

Nakonec si ještě pochvaloval, že roste počet čínských turistů mířících do Česka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…