Smrt Rakušana? Tajemné peníze STAN: Nová fakta. Zase Michalik

16.12.2021 7:28

Stávající předseda STAN Vít Rakušan dal před časem najevo, že by mohl kandidovat na prezidenta. Jenže MF Dnes se teď začala věnovat sponzorům Starostů a nezávislých a upozornila na napojení některých z nich na kyperské firmy. Po volbách posílají někteří sponzoři Starostům dary ve výši 100 až 200 tisíc. Z hnutí STAN však zní, že si tím nezískají žádnou zvláštní přízeň od vládního hnutí. Významný český publicista přesto upozorňuje, že rozruch kolem darů může pohřbít Rakušanovy prezidentské ambice.

Smrt Rakušana? Tajemné peníze STAN: Nová fakta. Zase Michalik
Foto: Repro ČT1/BR
Popisek: Věslav Michalik ve vysílání 168 hodin

Z transparentního účtu Starostů a nezávislých je zřejmé, že po volbách začali dostávat sponzorské dary ve výši 100 až 200 tisíc a některé z firem, od nichž peníze přišly, jsou propojeny se společnostmi na Kypru. Ten je v EU považován za daňově velmi přátelskou zemi.

V prosinci poslala Starostům sto tisíc společnost Nemohold spojená s kyperskou společnost Urbania Investments Limited. Jediný člen představenstva společnosti Nemohold sídlící v Brně Jiří Fajkus v tom nevidí problém.

„Kvůli tomu mě zdržujete? My jsme soukromá společnost a můžeme svobodně rozhodovat o tom, komu přispějeme. Asi jsme si to vyhodnotili, že tady je vhodné přispět. To je vše, na shledanou,“ zavěsil.  

Od Starostů už zaznělo, že firmy nemohou od budoucího vládního hnutí čekat za své sponzorské dary nějaké výhody.

„U některých dárců jsme zaznamenali, že nechtěli poslat dar na kampaň, kterou jsme vedli s Českou pirátskou stranou. To je jedno z možných vysvětlení, proč tito dárci poslali finanční obnos až po volbách,“ uvedla Lucie Krejčová, manažerka hlavní kanceláře STAN. „Motivaci dárců samozřejmě nemůžeme znát. Můžeme ale vyloučit, že bychom vycházeli jakkoliv vstříc někomu, kdo nás finančně podporuje. Dárce ostatně výslovně v darovací smlouvě podepisuje, že poskytuje dar dobrovolně a nespojuje s ním žádnou protislužbu,“ zdůraznila.

Přesto může tato kauza představovat problém, protože jde v relativně krátké době o již druhou zmínku Starostů ve spojitosti s kyperskými firmami. Člen STAN Věslav Michalik se vzdal nominace na ministra průmyslu a obchodu poté, co vyšlo najevo, že si jeho někdejší firma půjčila peníze od neprůhledné společnosti na Kypru.

Poté, co na tuto skutečnost upozornil Deník N, Michalik prozradil, že firmu vlastní jeho žena. Vysvětlil také, že firma na Kypru se zrodila ještě před tím, než Česká republika vstoupila do EU a zdůraznil, že na samotném založení firmy na Kypru nevidí nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Uvedl však také, že budoucí vládu nechce zatěžovat tím, aby se někdo stále dokola ptal na jeho někdejší podnikání. A proto se postu ministra vzdává.

Jenže tím to neskončilo. MF Dnes teď upozorňuje, že existuje spojení mezi firmami, které posílaly Starostům peníze po volbách, a Michalikem.

„Mezi lidmi, kteří ovládají firmy posílající v současné době na transparentní účet hnutí Starostové a nezávislí (STAN) stovky tisíc korun, a politickou stranou existuje z minulosti propojení. Vede přes místopředsedu Věslava Michalika, který byl po volbách – kdy začaly finance do hnutí přicházet – kandidátem na ministra průmyslu a obchodu. Podnikatelé, kteří už poslali tři miliony korun, ovládají síť různých prodejen a obchodních domů Prior. Ty v minulosti patřily pod společnost Interkontakt Group, které Michalik v devadesátých letech radil při miliardové investici soukromé banky do této společnosti. Michalik odmítá, že by toto jeho spojení mělo nějakou souvislost s penězi, které nyní Starostům a nezávislým přicházejí. Připouští však, že se s podnikateli zná,“ napsal deník.

„Ve společnosti Interkontakt Group figuroval podnikatel Jan Tlačbaba, přítel současného místopředsedy STAN Věslava Michalika. Michalik tehdy pracoval jako finanční poradce pro velké banky a Interkontaktu radil při akvizicích,“ upozornil také list.

Na těžkosti hnutí STAN ukázal i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, jenž se netajil tím, že má pochybnosti o tom, zda mají Piráti vstupovat do vlády Petra Fialy (ODS). Kriticky se stavěl i ke spolupráci s hnutím STAN, které získalo 33 poslanců, zatímco Piráti jen 4.

„Hnutí STAN v posledních dnech obdrželo několik kuriózních darů z Kypru, evropského daňového ráje. Platí, že politici by měli pracovat jen s penězi, jejichž původ umí vysvětlit. Věřím, že Vít Rakušan a STAN transakce vysvětlí, nebo peníze vrátí,“ napsal Peksa na Twitteru.

 

Pro předsedu STAN Víta Rakušana může být další zmínka o spojitosti mezi STAN a kyperskými firmami ranou pro jeho prezidentské ambice, které naznačil např. v rozhovoru v podcastu Politalk.

„Teď mě oslovuje v té věci neuvěřitelné množství známých i neznámých lidí. Skutečně mám jakousi velkou pokoru k tomuhle úřadu. A nikoli k tomu současnému ani minulému prezidentovi. Mým prezidentem byl Václav Havel. To byl člověk se silným příběhem, historií a obrovitánskou životní situací. A já skutečně nevím, jestli dosahuji nějakých životních zkušeností a nějaké moudrosti, které bych dosahovat měl. Takže mě ty otázky mohou od lidí těšit, ale skutečně nejsem rozhodnutý, že bych šel za Petrem Fialou a říkal mu, že kandidátem má být Vít Rakušan,“ uvedl předseda STAN v říjnu tohoto roku.

Ekonomický publicista Miroslav Motejlek tvrdí, že tyto kauzy v podstatě umrtvily šanci, že by se Rakušan na Hrad dostal. „Nesnesitelná lehkost zabití prezidentské perspektivy Víta Rakušana,“ napsal k tomu Motejlek na Facebooku.

Hnutí STAN pod palbou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…