Moraváci z Kypru. Divné peníze pro STAN. I po volbách, prý nechtěli dávat Pirátům

15.12.2021 9:14

Deník MF Dnes si posvítil na transparentní účet v budoucnu vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a zjistil zvláštní věc. V posledních dvou měsících chodí na tento účet statisícové částky od různých firem, včetně firem se sídlem na Kypru. Ostrov je považován za jeden z daňově velmi přátelských států. Jde o sumy od sta do dvou set tisíc korun. V posílání darů až po volbách prý může hrát jistou roli i ostražitost dárců vůči Pirátům.

Moraváci z Kypru. Divné peníze pro STAN. I po volbách, prý nechtěli dávat Pirátům
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan

Na transparentním účtu hnutí STAN dochází v posledních týdnech k zaznamenání hodným posunům. I po volbách tam přitékají peníze v řádech desítek až stovek tisíc korun a to i od firem sídlících na Kypru.

„Za dva měsíce už straně takto rozdrobeně poslaly přes tři miliony korun. Proč, není jasné. Podnikatelé tvrdí, že je to jejich soukromá záležitost, kterou nehodlají komentovat. Poslední stotisícová platba přišla na účet včera. Předseda Starostů Vít Rakušan řekl, že odmítá, že by firmy mohly čekat, že si takto koupí vliv na politickou stranu,“ uvedl list.

V prosinci poslala Starostům sto tisíc společnost Nemohold spojená s kyperskou společnost Urbania Investments Limited. Jediný člen představenstva společnosti Nemohold sídlící v Brně Jiří Fajkus v tom nevidí problém.

„Kvůli tomu mě zdržujete? My jsme soukromá společnost a můžeme svobodně rozhodovat o tom, komu přispějeme. Asi jsme si to vyhodnotili, že tady je vhodné přispět. To je vše, na shledanou,“ zavěsil.

Místopředseda STAN Petr Gazdík se k tomu nechtěl vyjadřovat.

„Máme zasedání klubu, já pohyby na účtu a finance nesleduji a neřeším. Proč se na to ptáte mě? Jestli mi chcete položit nějaké otázky, tak písemně,“ řekl včera listu Gazdík.

Předseda STAN Vít Rakušan vzkázal, že sponzoři za své dary nedostanou nic specifického.

„Na vámi zaslané dílčí otázky odpoví moje kolegyně Lucie Krejčová, která jako manažerka hlavní kanceláře zná věc do většího detailu. Chtěl bych k tomu pouze říci, že pokud si naši sponzoři od své finanční podpory slibují cokoliv jiného než to, že budeme díky ní naplňovat náš program, budou hluboce zklamaní,“ uvedl Rakušan.

Krejčová prozradila, že za posíláním darů Starostům až po volbách může být i jistá ostražitost dárců vůči Pirátům, vůči koaličnímu partnerovi STAN.

„U některých dárců jsme zaznamenali, že nechtěli poslat dar na kampaň, kterou jsme vedli s Českou pirátskou stranou. To je jedno z možných vysvětlení, proč tito dárci poslali finanční obnos až po volbách,“ uvedla. „Motivaci dárců samozřejmě nemůžeme znát. Můžeme ale vyloučit, že bychom vycházeli jakkoliv vstříc někomu, kdo nás finančně podporuje. Dárce ostatně výslovně v darovací smlouvě podepisuje, že poskytuje dar dobrovolně a nespojuje s ním žádnou protislužbu,“ zdůraznila.

Prozradila také, že si STAN prověřuje, zda dárce není ve skutečnosti jen prázdnou firemní schránkou, nebo podniká v oblasti hazardu, což by prý byl pro hnutí STAN problém.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…