Smutný výstup z vlády: Potraviny od ledna zdraží

04.12.2023 16:41 | Monitoring

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na brífinku po jednání se zástupci obchodních řetězců konstatoval, že potraviny v Česku od ledna zdraží. Výbornému se to podle jeho slov pranic nelíbí, ale jako ministr zemědělství s tím nemůže nic dělat. „Já bohužel jako ministr zemědělství nemám přímý vliv na tvorbu cen, nástroje na určování cen nemám, ale je mým úkolem, abych prostřednictvím těchto jednání jasně sděloval, že některé kroky řetězců jsou pro mě jako ministra zemědělství zcela neakceptovatelné,“ uvedl Výborný.

Smutný výstup z vlády: Potraviny od ledna zdraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

Potraviny od 1. ledna spadnou do nižší sazby DPH ze současných patnácti procent na dvanáct procent. I přesto potraviny od ledna nezlevní, jak bylo původně v září avizováno, ale naopak zdraží. Podle zástupců obchodních řetězců je to mimo jiné proto, že kvůli očekávanému růstu cen energií dodavatelé potravin avizují, že budou zdražovat až o deset procent.

Výborný je s cenami v České republice v porovnání se sousedními státy prý nespokojen, ale nic s tím dělat nemůže. „Já jsem se jich ptal, jak je možné, že jedny a ty samé potraviny stojí v České republice více než třeba v Polsku nebo jiných státech. Zajímalo mě, jak je toto vysvětlitelné, otevřel jsem téma DPH, protože v této souvislosti je těžko vysvětlitelný rozdíl mezi nákupem u nás a v Polsku, který je v důsledku o 70 % dražší u nás. Jakkoliv vnímám to DPH aktuálně na patnácti procentech a některé vyšší provozní náklady, tak to stále nevysvětluje těch 70 %,“ prohlásil Výborný.

„Tady jsem bohužel jasné odpovědi nedostal, já bohužel jako ministr zemědělství nemám přímý vliv na tvorbu cen, nástroje na určování cen nemám, ale je mým úkolem, abych prostřednictvím těchto jednání jasně sděloval, že některé kroky řetězců jsou pro mě jako ministra zemědělství zcela neakceptovatelné,“ uvedl, že jediné, co může dělat, je na schůzi obchodníkům říci, že se mu to nelíbí.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Na vině podle něj jsou jak obchodní řetězce, tak i potravináři. „Pro mě je nepochopitelné, že potravináři už dopředu avizují, že se bude zdražovat, přestože jim zisky v minulých letech prokazatelně rostly, to je ta kultura obchodu, kterou je potřeba v České republice narovnat. A nechápu, že řetězce nakupují například kilo mrkve za 9 korun a prodávají ji za 28 korun. To je prosím 261 % obchodní přirážky, a to je pro mě věc nevysvětlitelná. Tyto praktiky musejí skončit, aby všechny ty části toho segmentu od zemědělců po potravináře a obchodníky dosahovaly přiměřeného zisku,“ pokračoval Výborný s tím, že samozřejmě nechce, aby u nás docházelo ke krachům, ale opravdu k přiměřeným ziskům s ohledem na občany.

Na vině je podle něj i vysoký počet obchodů na jednoho obyvatele, což zboží prodražuje. „Je to o struktuře celého segmentu, u nás je třikrát více obchodů na jednoho obyvatele než třeba v Německu. A to se započítává do výsledné ceny, ať už jde o energie, provoz obchodu, zaměstnance, to všechno je třeba zohlednit,“ pokračoval Výborný.

„A já jsem zklamán, že mi dnes obchodníci sdělili, ačkoliv dlouhodobě tvrdili, že se snížení DPH na potraviny propíše do zlevněných cen, tak dnes mi řekli, že očekávají od 1. ledna zdražení. To je opravdu špatně,“ dodal ministr zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nedávno , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 04.12.2023 18:32:25
tendle černoprdelnik vykřikoval jak to zařídí,napadal opozici že straší,,To samé když Nutelak chlacholil že elektřina zdraží o jednotky % a budou to desítky,,A co Stredula?Zase vypotí den protestů aby vládě moc neublížil?? Výměna nutná,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…