Snad silvestrovský skandál otevřel Merkelové oči, doufá ministr Jurečka

08.01.2016 19:36

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) zavítal do pátečního Interview ČT24. Vyjádřil se k obstrukcím okolo EET, označil za nechutné, jak média pitvají soukromou poštu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), a tvrdě se opřel do německé kancléřky Angely Merkelové. Snad jí prý silvestrovský skandál otevřel oči. Nakonec došlo i na plození dětí, Jurečka čeká už pátého potomka.

Snad silvestrovský skandál otevřel Merkelové oči, doufá ministr Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Hned v úvodu prozradil, že koalice ukončí v jistém okamžiku obstrukce pravicové opozice třeba i silou. Pokud se to pravici nebude líbit, může se posléze obrátit na Ústavní soud. „Pokud se jen předčítají texty, které už se zákonem nemají nic společného, tak už je na čase říci dost, pojďme hlasovat,“ poznamenal šéf resortu zemědělství. Daňoví poplatníci mají právo na to, aby vláda normálně pracovala. Opoziční poslanec Petr Gazdík ocenil, že se alespoň někdy vede věcná diskuse k EET.

„Považujete za problém, že premiér používá i soukromý e-mail k přijímání pracovní korespondence?“ ptala se následně moderátorka. „Já to jako problém přímo nevidím, je to věc pana premiéra. Ale i politik je jen člověk a má právo, aby bylo respektováno jeho soukromí. Aby třeba někdo naboural premiérův účet a někdo zveřejňoval např. rodinné maily, tak je to za hranou,“ poznamenal Jurečka.

A ani zdaleka tím neskončil. „Pro mě to není téma, mně to přijde nechutné, když se v tom někdo pitvá a čte to. Stejně tak mi přišlo nechutné, když se veřejně probíralo soukromí expremiéra Petra Nečase,“ doplnil. A může tato aféra premiéra politicky popravit? „Já to nedokážu vyhodnotit. Je to na zvážení pana premiéra. Ale já se těmi e-maily opravdu nezabývám,“ zdůraznil.

Pokud premiér podá trestní oznámení, tak se to bude zkoumat a bude se hledat viník. „Já si myslím, že Česká republika má daleko víc problémů, než se zabývat soukromým e-mailem premiéra.“

Jurečka odmítl jakkoli spekulovat o tom, jestli celá kauza nehraje do karet např. Andreji Babišovi a hnutí ANO.

Následně se vyjádřil k dění kolem Agrofertu Andreje Babiše a evropských dotací, o které se teď zajímají i orgány EU. Server Hlídací pes.org upozornil, že v hledáčku Bruselu se ocitl i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (ANO). Ten je zároveň členem dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu. „Dozorčí rada nehraje žádnou roli v rozdělování dotací,“ zdůraznil ministr. Proto nijak nevadí, že Faltýnek současně pracuje pro Agrofert.

Ve druhé polovině pořadu došlo na silvestrovský skandál v Německu. „Já doufám, že to některým politikům otevře oči, včetně německé kancléřky Angely Merkelové,“ vyjádřil svůj názor člen vlády. „Německo přecenilo tuto situaci, nemá sílu to zvládnout a žádá o pomoc. Ale je třeba říci, že se s Námi Němci nebavili, když paní Merkelová zvala uprchlíky. Je třeba si sednout k jednomu stolu, říci si, že to Německo nezvládá a říci si, co dál,“ zaznělo z úst Mariana Jurečky.  

Nakonec došlo na státní podporu rodin s dětmi. Jurečka čeká s manželkou již páté dítě a volá po tom, aby bezdětní spoluobčané platili více do systému odvodů, neboť je jednoho dne v penzi bufou živit právě i Jurečkovy děti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…