Sněmovna by měla dnes schvalovat změny v evidenci tržeb a e-neschopenky

10.05.2019 6:00

Sněmovna by dnes měla schvalovat vládní návrh na zavádění elektronické evidence tržeb (EET) do dalších podnikatelských odvětví. Ještě před tím by měli poslanci hlasovat ve finále o elektronických neschopenkách a o novele, která upravuje podmínky vedlejší práce policistů, hasičů nebo celníků.

Sněmovna by měla dnes schvalovat změny v evidenci tržeb a e-neschopenky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti elektronické evidenci tržeb na Václavském náměstí

Elektronická evidence tržeb už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat například řemeslníků, lékařů a advokátů. Části podnikatelů předloha umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Části opozice se zřejmě nepodaří prosadit zamítnutí předlohy ani zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb jako celku. Rozpočtový výbor doporučil schválení jen několika z mnoha podaných pozměňovacích návrhů. Vzhledem k jejich počtu je možné, že se poslanci k závěrečnému hlasování o zákonu jako celku dnes nedostanou. Jeho schvalování by pokračovalo na příští schůzi.

V případě povinné elektronické neschopenky by mohla Sněmovna podpořit její zavádění po etapách. Sociální výbor podpořil úpravu, aby lékaři museli od července hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců v podstatě výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení. Plně by byl projekt e-neschopenky zaveden od ledna.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …