Sněmovna by se měla distancovat od Ondráčkovy cesty na Donbas. Podpořil to i Faltýnek z ANO

19.05.2019 17:35

Jaroslav Faltýnek dnes uvedl, že hnutí ANO podpoří návrh, aby se od cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty distancovala celá Sněmovna. Ve čtvrtek tak již učinil sněmovní zahraniční výbor. Faltýnek v neděli na ČT uvedl, že souhlasí s návrhem opoziční TOP 09, aby věc probralo i plénum dolní komory, a vyslalo tak jasný signál o svém postoji k Ondráčkově cestě. Mezitím se Ondráček snaží nadále provokovat „DemoŽumpu“ a na svůj Facebook sdílí fotografie, jak jel v automobilu s českou vlaječkou.

Sněmovna by se měla distancovat od Ondráčkovy cesty na Donbas. Podpořil to i Faltýnek z ANO
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Zdeněk Ondráček

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
Ondráčka, který prohlašuje, že šlo o soukromou cestu, oficiálně přijali představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky a zahráli mu českou hymnu. Na Facebooku se ohradil proti slovům ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že dělá Česku ostudu.

„Přátelé, tak podle ministra Petříčka dělám ostudu. Já tam do té válečné oblasti na vlastní nebezpečí přivezl hračky, omalovánky a pastelky dětským sirotkům a on tam posílá miliony korun pro fašistické neziskovky, armádní výstroj a zbraně, kterými jsou zabíjeni rodiče těchto dětí. Kdo z nás je větší padouch? Jděte se bodnout, pane ministře!“ napsal Ondráček ministru zahraničí Petříčkovi na svém Facebooku.

Reagoval tak na Petříčkova slova, která dal ministr na Twitter, doplněná videem. „Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto ‚úspěchem‘ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ uvedl Petříček.

Petříček později zveřejnil i oficiální stanovisko zahraničního výboru k Ondráčkově cestě: „Zahraniční výbor se distancoval od cesty poslance Ondráčka a znovu zdůraznil, že se nejednalo o oficiální cestu zástupce ČR. Poslanecká sněmovna by měla přijmout stejné usnesení, protože Česko podporuje územní celistvost Ukrajiny! Díky.“

Výbor se ve čtvrtek usnesl, že nešlo o oficiální cestu sněmovní delegace, a zdůraznil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Stejné usnesení doporučil přijmout i Sněmovně. Ondráček je za svou cestu velmi kritizován mnoha politiky, prezident Miloš Zeman však soudí, že pokud byla cesta komunistického poslance soukromá, nikomu do ní nic není.

A Zdeněk Ondráček se včera rozhodl znovu provokovat: „Přátelé, všimli jste si, že v té tzv. kauze Donbas mediální žumpa vůbec neřeší podstatu? To, že tam tato mizerná vláda dodává zbraně a munici a já tam přivezl dárky obětem války – dětským sirotkům? PROČ? Místo toho odvádí pozornost k blbosti, že jsem jel autem s vlaječkou. Tak pro ministra Petříčka a celou DemoŽumpu dávám další foto, kdy jsem jezdil v autě s vlaječkou. A můžete se klidně třeba opupínkovat,“ uvedl Ondráček na svém Facebooku.

Oslava pátého výročí Doněcké lidové republiky, které se zúčastnil právě Zdeněk Ondráček z KSČM, byla dnes probírána i ve vysílání Otázek Václava Moravce. Faltýnek podotkl, že onu cestu „někam do Ruska“ nikdo neschválil a poškozuje nás v zahraničí. Adamová Pekarová zde zase tvrdila, že je potřeba „uklidnit ukrajinské partnery“ a mělo by se schválit nesouhlasné vyjádření Poslanecké sněmovny vůči Ondráčkově cestě.

Radim Fiala by se pouze podle svých slov chtěl tázat, zdali Ondráčkovi za cestu někdo platil. Pak ve vysílání označil Petříčkovu cestu na Ukrajinu a Ondráčkovo navštívení Doněcké lidové republiky za „šarádu na soukromé cestě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…