Sněmovna měla hlasovat o EET. Opozice připravila show, kvůli které se to nestihlo

10.05.2019 20:45

Sněmovna dnes v závěrečném čtení jednala o návrhu vlády na zavedení EET pro drobné podnikatele. Během jednání došlo na velmi ostrá slova ze strany opozice: „Vnášíte do společnosti systém, který má lidem znechucovat podnikání,“ obviňoval koaliční strany poslanec ODS Vojtěch Munzar a pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík přítomným poslancům vmetl do tváře jejich dvojí metr: „Poslanecké restaurace jsou jediné restaurace v téhle zemi, kde EET nebude. To krásně ilustruje, jak se tady přijímají zákony.“ Na samotné hlasování nakonec vůbec nedošlo, jelikož se nestihlo kvůli protáhnutí diskuze.

Sněmovna měla hlasovat o EET. Opozice připravila show, kvůli které se to nestihlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
„Poslanecké restaurace jsou jediné restaurace v téhle zemi, kde EET nebude. To krásně ilustruje, jak se tady přijímají zákony. Na všechny lidi navalíme nějakou povinnost, ale sami na sebe ne. Abychom to zavedli i pro sebe, to se nestane,“ rozvášnil se dnes u řečnického pultíku během jednání o zavedení EET pro drobné podnikatele pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

A nebyl na dnešním jednání Sněmovny jediný s kritickými postoji. Hned v úvodu si vzal slovo poslanec ODS Vojtěch Munzar a řekl: „Jaký signál chtějí dát koaliční strany společnosti? Vnášíte do společnosti systém, který má lidem znechucovat podnikání. Nejste ochotni přispět ani trochu ke zmírnění dílčích parametrů.“ A dodal: „Jak se chová stát k našim živnostníkům? Ihned pokuta, pokuta, pokuta.“

A pak Munzar pokračoval a připomenul, jak premiér Andrej Babiš (ANO) neustále do médií opakoval, jaké miliardy EET přinese, jak se za to postaví školky, školy. „Podíl investic ve státním rozpočtu ale neustále klesá, stát investuje méně a méně,“ zdůraznil.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

„Kladu si tří klíčové otázky. Proč to vlastně děláme? Jak to děláme? Jaký bude výsledek?“ tázal se v následujícím projevu bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a uznal, že byla chyba, že v minulé vládě víc netlačil na to, aby se evidence netýkala malých podnikatelů, a pak požádal ministryni financí Alenu Schillerovou, aby mu odpověděla na jeho dotazy. Právě KDU-ČSL ve vládě Bohuslava Sobotky zavedení EET podpořila.

S projevem vystoupil i Václav Klaus mladší a řekl, že k narovnání podnikatelského prostředí mají vést nízké a jednoduché daně, nikoliv EET, jak říká premiér. A souhlasný názor měl i Ferjenčík, který mimo jiné prohlásil: „Tahle vlajková loď hnutí ANO má děravé dno.“ A dodal, že by systém EET podle něj měl být dobrovolný a lidé by měli mít možnost, aby do něho mohli vstoupit, kdyby byl pro ně výhodný. Vládu kritizoval, že si vybrala represivní cestu.

Dle Ferjenčíka má EET obrovský dopad na statisíce lidí, a proto si zaslouží velkou debatu.

A pak se vyjádřil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a pokračoval v ostré kritice vlády premiéra Andreje Babiše: „Pořád tady mluvíme o narovnání podnikatelského prostředí. Dlouhodobě říkám, že nerovnosti vytvářejí dotace, ale v tom vláda nedělá vůbec nic. Vláda bojuje za ty největší,“ řekl s tím, že EET je zbytečná byrokratická překážka, která nepřináší peníze.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) serveru Novinky.cz napsala, že opoziční obstrukce očekávala. „Nicméně to, co jsme dosud mohli ve Sněmovně slyšet na adresu EET, je opravdu bizarní. Pro občany to znamená pouze další oddalování snížení DPH, mimo jiné také na vodné a stočné, což je opravdu škoda,“ tvrdila.

Proti těmto slovům ministryně financí se pak ohradil Ferjenčík a oponoval jí: „Snížit DPH na vodné a stočné jste mohli už několik měsíců zpátky, tak si nevymýšlejte.“

Zpravodaj novely, poslanec Jan Volný (ANO) navrhnul, aby Sněmovna hlasovala o stovkách pozměňovacích návrhů najednou v jednom balíku, s tím však narazil na odpor poslanců ODS, kteří požadují hlasování o každé profesi zvlášť. Opoziční strany zase předložily pozměňovací návrhy, aby se evidence netýkala třeba prodeje burčáku, vánočních stromků, kaprů nebo pomlázek.

Piráti se při hlasování o programu schůze snažili schvalování rozšíření EET odložit, návrh Mikuláše Ferjenčíka ale podpořilo jen 72 ze 160 přítomných poslanců. „Postihne to všechny obory, které dosud v EET nebyly. Celá třetí a čtvrtá vlna je omyl, vydělají na ní akorát dodavatelé těch ekonomických systémů,“ řekl již ve čtvrtek na tiskové konferenci Ferjenčík. A Zbyněk Stanjura, který k návrhu předložil přes 700 pozměňovacích návrhů, dodal: „Vláda je posedlá kontrolou.“

Novela reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, a posouvá též do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Přenos z jednání ve Sněmovně si můžete přehrát ZDE.

reklama

autor: rak

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…