Sněmovna schválila rozpočet. Ale Miroslav Kalousek je s ním velmi nespokojen

19.12.2017 22:55

Schválený schodek má proti letošnímu klesnout o deset miliard korun na padesát miliard korun. V závěrečném hlasování poslanci přídali například přes tři miliardy na sociální služby a miliardu korun na podporu agropotravinářského komplexu. Tři sta milionů pak na investice do mateřských a základních škol. Zbylé návrhy na přesuny peněz poslanci z většiny zamítli.

Sněmovna schválila rozpočet. Ale Miroslav Kalousek je s ním velmi nespokojen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Celkem pro rozpočet hlasovalo sto čtyřicet poslanců. Podpořili jej například poslanci z hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL a přidali se k nim i poslanci z hnuti SPD a z KSČM.

Se schválením rozpočtu nesouhlasili poslanci z ODS. Server Deník.cz informoval, že předseda ODS Petr Fiala řekl, že jeho strana rozpočet nepodpoří a považuje ho mimo jiné za málo ctižádostivý vzhledem k možnostem, které nabízí ekonomický růst.

Nesouhlasně se vyjádřili i poslanci z TOP 09. „Výdaje ze státního rozpočtu jsou neodpustitelně vysoké,“ kroutil hlavou Miroslav Kalousek. Dále uvedl, že vláda může v příštím roce předložit novelu zákona o státním rozpočtu, kterou by rozpočet upravila. Nabídl, že pokud by taková novela snížila výdaje rozpočtu zhruba o pětadvacet miliard, pak to jeho poslanci podpoří.

Hlasování se zdržel klub STAN a také Piráti, kromě poslankyně Lenky Kozlové.

Rozpočet počitá s příjmy přes 1314 miliard korun a s výdaji přes 1364 miliard korun. K podpisu ho ještě dostane prezident republiky Miloš Zeman.

Lidovci a ČSSD nechtěli rozpočet podpořit jako celek bez zvýšení prostředků na sociální služby nejméně o tři miliardy korun.

Původní zdroj ZDE

„Je to kompromis, ale jsme spokojeni, že to je víc než ona jedna miliarda korun. Věříme, že pokud pozměňovací návrh ve výši 3,3 miliardy korun projde, můžeme s klidným srdcem podpořit státní rozpočet jako celek,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová, podle niž dohoda vznikla na půdorysu minulé vládní koalice. Peníze by podle Valachové měly jít především z úspor v očekávaných výdajích na sociální dávky.

„Rozpočet pro příští rok podpoříme jako celek jedině pokud bude schváleno navýšení rozpočtu pro sociální služby alespoň o více jak tři miliardy korun,“ napsal na svém twitteru místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Původně hnutí ANO chtělo uvolnit pro zvýšení peněz na sociální služby pouze miliardu korun, to ale bylo pro obě zbývající strany bývalé koalice nedostačující.

Poslanci se také museli vypořádat s požadavky na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Jejich celkový objem činí přes sto miliard korun. To znamenalo uskutečnit kolem osmi desítek hlasování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…