Sněmovní výbor připravil žádost o zbavení někdejšího detektiva Komárka mlčenlivosti

11.01.2018 12:38

Sněmovní mandátový a imunitní výbor už připravil žádost o zbavení mlčenlivosti bývalého detektiva někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiřího Komárka. ČTK to dnes řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Sněmovní výbor připravil žádost o zbavení někdejšího detektiva Komárka mlčenlivosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místopředseda KSČM Grospič

Žádost by měla odejít na ministerstvo vnitra datovou schránkou ještě dnes. Ministr vnitra Lubomír Metnar ČTK napsal, že po jejím doručení rozhodne.

Komárek by měl před výbor předstoupit v úterý k případu Čapí hnízdo, v němž výbor projednává vydání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Komárkovo pozvání prosadili na mimořádném středečním jednání poslanci hnutí SPD a ANO. V úterý by měli dorazit i Babiš a Faltýnek. Je pravděpodobné, že v tento den výbor už vydá doporučení plénu, zda má špičky ANO k stíhání vydat, nebo ne.

Středeční překotné svolání výboru z iniciativy poslanců SPD a ANO a následné Komárkovo pozvání vyvolalo u některých dalších členů výboru bouřlivé reakce. Poukazovali mimo jiné také na to, že Komárek byl loni v prosinci nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Slova vyřkl předloni v souvislosti se spornou policejní reorganizací. Komárek patřil k jejím hlavním kritikům. Od policie odešel. Zamířil na finanční ředitelství, které spadá pod ministerstvo financí. Ministerstvo v té době vedl Babiš.

Komárek podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes zmínil u soudu údajné propojení vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem. Podle středečního vyjádření místopředsedkyně imunitního výboru Taťány Malé (ANO) mluvil Komárek o vztahu vyšetřovatele s mafií. Členka výboru Miroslava Němcová (ODS) zástupce ANO nařkla z toho, že konají jen v zájmu svého předsedy. Další z členů výboru Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že Komárek je v procesním postavení nepravomocně odsouzeného lháře za pomluvu.

Babiš ostře kritizoval Nevtípila už loni v srpnu. Označil ho za „velice kontroverzního“ policistu, který figuroval v „kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi“.

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se za svého podřízeného opakovaně postavil. Vyloučil politické zásahy do případu Čapí hnízdo a odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně. „Proti těmto snahám o diskreditaci a znevěrohodnění hlavního vyšetřovatele se důrazně ohrazuji,“ uvedl letos v lednu Trojánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…