Sněmovnu má vést Pekarová, přinese prý důstojnost. Místopředsedů šest, ale SPD má smůlu

19.10.2021 21:05 | Ze sítí

Předsedkyní Poslanecké sněmovny bude zřejmě v nadcházejícím funkčním období šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Shodli se na tom zástupci koalice SPOLU a PirSTAN. Pokud by byla zvolena, je možné že právě ona bude místo Miloše Zemana uvádět do funkce Fialovu vládu.

Sněmovnu má vést Pekarová, přinese prý důstojnost. Místopředsedů šest, ale SPD má smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Kandidátkou na pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny bude předsedkyně TOP 09 paní Markéta Pekarová Adamová. Vybrali jsme ji proto, že to je výborná a důstojná reprezentantka. Má zkušenosti z Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnil návrh lídr koalice SPOLU a budoucí premiér Petr Fiala (ODS), na němž se dohodli na úterním jednání.

Původní zdroj ZDE.

„Bude jakýmsi symbolem změny ve vedení Sněmovny. Po těch zaškobrtnutích současného předsedy by si to tato funkce zasloužila,“ řekl předseda Starostů Vít Rakušan. Pekarová Adamová k tomu dodala, že „je připravena na vše, co tato funkce obnáší“.

„Je potřeba vrátit důvěru v to, že ústavní funkce neslouží zájmům pochybných partiček. Důvěru, že demokratické principy nebudou ohýbány. A důvěru, že slušnost není slabost,“ děkovala sama Pekarová Adamová.

 

 

Koalice pak chce nabídnout hnutí ANO jako nejpočetnější partaji ve Sněmovně dva místopředsednické posty. SPD by ve vedení Sněmovny neměla mít žádné křeslo. „Početně to nevychází,“ pokrčil s pousmáním rameny Petr Fiala. Markéta Pekarová Adamová již dříve řekla, že extremisté podle ní nemají ve vedení Sněmovny co pohledávat.

SPD má ve Sněmovně dvacet poslanců, zatímco Piráti budou mít v klubu pouze čtyři a TOP 09 čtrnáct.

I když se jedná jen o dohodu stran a nová Sněmovna ještě ani nebyla ustavena, třeba Ivan Bartoš už považuje funkce za hotové a Pekarové Adamové dopředu blahopřál k postu předsedkyně.

 

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …