Sobotka a Bakala před soud? Záleží na Sněmovně. Zaorálek proti

30.01.2020 12:28 | Zprávy

Poslanci by se dnes měli zabývat zjištěními vyšetřovací komise k privatizaci OKD. Členové komise připravili celkem 14 trestních oznámení. Někdejší majitel OKD Zdeněk Bakala nebo expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se proti trestním oznámením ohradili. Své k tématu řekl i dlouholetý kritik Zdeňka Bakaly současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Sobotka a Bakala před soud? Záleží na Sněmovně. Zaorálek proti
Foto: OKD
Popisek: OKD

Sněmovní komise k privatizaci společnosti OKD, kterou získal podnikatel Zdeněk Bakala, dospěla k závěru, že šlo o natolik podezřelou transakci, že bude třeba podat několik trestních oznámení. Míří například na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a ministra za ODA a nynějšího prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Podle České televize by policie měla prověřit také kroky Zdeňka Bakaly. Koláček se podílel na prodeji společnosti Bakalovi.

Členové komise v čele s Pirátem Lukášem Černohorským pracovali přes 2 roky, vyslechli více než 40 svědků. Nakonec komise podala celkem 14 trestních oznámení.

„Tam, kde se blížila lhůta promlčení, tak komise již trestní oznámení odeslala. V některých případech se stále ještě doplňují ta trestní oznámení,“ oznámil Černohorský.  

Veřejnoprávní televize připomněla, že po druhé světové válce komunisté doly zestátnili, ale po roce 1989, kdy v Československu začaly opět fungovat demokratické mechanismy, bylo rozhodnuto, že společnost bude zprivatizována. Exministr průmyslu Dlouhý v roce 1990 rozhodl o převedení státního podniku na akciovou společnost, jenže do té byly začleněny i byty horníků, a to už podle sněmovní komise bylo v rozporu se zákonem. Právě proto míří trestní oznámení i na Dlouhého. Měl navíc podle komise pochybit při přípravě privatizace a stát ke své škodě přišel o většinový podíl ve společnosti.

Dlouhý je prý připraven se obhájit a za podáním trestního oznámení cítí politickou motivaci.

„Jsem připraven se obhájit a současně se nemohu ubránit pochybnostem ohledně politické motivace konání vyšetřovací komise,“ vzkázal Dlouhý přes ČTK Černohorskému a jeho kolegům.

Komise se věnovala i prodeji menšinového podílu OKD, o který se postarala vláda již zesnulého Stanislava Grosse. Ministrem financí v jeho vládě byl pozdější premiér Bohuslav Sobotka. Menšinový podíl byl prodán za částku 4,1 miliardy korun a podle členů komise to bylo pod cenou.

Sobotka však přes veřejnoprávní televizi komisi vzkázal, že se nemá čeho bát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…