Sobotka a šéfové parlamentních stran se sejdou kvůli brexitu

22.02.2017 6:19

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéfové parlamentních stran dnes budou jednat o pozici Česka pro vyjednávání o vystoupení Británie z EU. Premiér chce na schůzce představit plány vlády a získat pro ně podporu. Prioritou je podle něj obrana práv českých občanů a spolupráce v oblasti bezpečnosti.

Sobotka a šéfové parlamentních stran se sejdou kvůli brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Chci, aby v této důležité otázce, jakou je vystoupení Velké Británie z Evropské unie, vystupovala Česká republika maximálně jednotně a abychom pro kroky vlády v této věci měli jasnou podporu Parlamentu," uvedl premiér. "Absolutní prioritou je obrana práv českých občanů a také zájmů českých firem, stejně jako udržení dobrých hospodářských vztahů i pokračování kooperace v oblasti obrany či bezpečnosti," dodal.

Podle analytiků dnešní schůzka nepřinese zásadní spory, protože česká politická scéna je v otázce priorit pro jednání o brexitu celkem jednotná.

Vláda vede debatu o českých prioritách také v rámci Pracovní skupiny pro brexit a reformu EU, kterou řídí státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). V ní jsou zástupci ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů. Premiér se chce kvůli takzvanému brexitu sejít také s českými europoslanci.

Jednání o vystoupení Británie z EU povedou členské země společně. Oficiálně by měla začít v březnu, až britská premiérka Theresa Mayová oznámí v Bruselu, že její země na základě výsledků loňského referenda odchází z EU. Po aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o zrušení členství v unii začne dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek odluky.

Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová již dala na vědomí, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplně oddělení od EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…