Sobotka dostal polibek smrti od Italky, zaznělo v Událostech, komentářích

11.01.2016 23:25

Koaliční poslanec Ondřej Benešík si pochvaluje, že si šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová „nasypala popel na hlavu“ a dala české vládě za pravdu v otázkách uprchlické krize. Europoslanec Jan Zahradil to ale vidí zcela jinak. Italská politička podle jeho názoru přijela do Prahy proto, aby premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) pochválila za slabošský přístup k uprchlíkům. Možná mu tím dala polibek smrti.

Sobotka dostal polibek smrti od Italky, zaznělo v Událostech, komentářích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka přijal šéfku diplomacie Evropské unie Federiku Mogheriniovou

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dorazila do Prahy a pochválila premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za konstruktivní přístup k uprchlické krizi. Znamená to tedy, že se názor nejvyšších představitelů EU mění a sbližuje se s názorem Visegrádské čtyřky? Nejen o tom diskutovali v pondělních Událostech, komentářích předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Evropské elity se přibližují tomu, co česká vláda s KDU-ČSL říká už více než jeden rok, že totiž řešení migrační krize leží mimo Evropu,“ poznamenal hned na úvod Benešík. „Já to beru jako sypání popela na hlavu a uznání, že Česká republika měla pravdu,“ vyjádřil svůj názor koaliční poslanec.

„Jestlipak to není spíše polibek smrti než pochvala. Jiné vlády jsou v uprchlické krizi mnohem razantnější. Jestli nebyla naše vláda pochválena spíše za naši slabost,“ kontroval opoziční europoslanec. Uniklé e-maily předsedy vlády ostatně dokazují, jak se česká vláda v EU chová. Pochvalu by si podle Zahradila zasloužil například slovenský premiér Robert Fico, který je ale z Bruselu kritizován.

Nemluvě o tom, že společnou zahraniční politiku EU považuje Zahradil za chiméru. Mogheriniová je podle jeho názoru slabá politička, která se na svůj post dostala skrze klasická jednání uvnitř EU, kde prosadila své zájmy Itálie jako v klíčové době země předsedající Unii.

Benešík si ale trval na svém. Česká republika drží jasnou pozici. Je pravda, že kupříkladu k akceptaci kvót došlo i navzdory vůli České republiky, ale stejně nám nikdo zatím nesdělil, jak bychom u nás měli držet uprchlíky, kteří tak či tak chtějí do Německa nebo Švédska. „Společná zahraniční politika má svůj význam, ale je velmi složité ji vytvářet, což paní Mogheriniová ví,“ hájil „evropskou ministryni zahraničí“ lidovec. „A na rozdíl od doby, kdy jsme nebyli členy Unie, kdy tady vládl Zeman s Klausem, tady dnes žádní uprchlíci nejsou,“ přisadil si křesťanský demokrat. Správnost české pozice ukazuje i apel na Turecko, aby dodržovalo dohody, ke kterým se zavázalo.

Zahradil byl ale znovu velmi kritický. Vláda Bohuslava Sobotky zkrátka ustoupila Bruselu a vyčleňuje se z relativně jednotného bloku Visegrádské čtyřky. „Dodnes nechápu, proč se Česká republika nepřipojila k žalobám na kvóty. Paní Mogheriniová to možná chválí, ale já to považuji za slabost a chybu.“

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Došlo i na otázku politických kroků současné konzervativní vlády v Polsku. Zahradil se konzervativní vlády důrazně zastal, zatímco Benešík připustil hypotetickou možnost jednání o situaci v Polsku, pokud by se ukázalo, že polská vláda kráčí proti duchu evropských hodnot.

Blokace Konvičkovy iniciativy je špatně, míní Zahradil

Nakonec došlo i na blokaci stránky Islám v ČR nechceme na sociální síti Facebook. Benešík konstatoval, že se k tomuto kroku rozhodla soukromá společnost, která na to má právo. Jestliže společnost usoudila, že obsah těchto stránek je závadný, jednala. Zahradil to opět viděl zcela jinak. „Mně se to nelíbí jako princip,“ udeřil. Nesouhlasí prý sice s názory Martina Konvičky, ale nehodlá mu upírat právo tyto názory vyjadřovat, třeba i na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…