Sobotka se zástupci ostatních stran probere novelu o kyberobraně

31.01.2017 6:28

Kvůli novele zákona o Vojenském zpravodajství (VZ) se dnes sejde premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s představiteli ostatních parlamentních stran. Předpis projednávaný sněmovnou by měl dát Vojenskému zpravodajství nové pravomoci v oblasti kybernetické bezpečnosti. Podle kritiků by však novela mohla zpravodajcům umožnit plošný sběr dat na internetu. Nedostatečná je i kontrola, upozorňují kritici.

Sobotka se zástupci ostatních stran probere novelu o kyberobraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Novelu minulý týden projednaly špičky vládní koalice a shodly se, že její podobu by si mělo obhájit ministerstvo obrany. Ředitel VZ Jan Beroun v pondělí řekl, že v případě jejího schválení by nedocházelo například ke čtení zpráv odesílaných na internetu. Zpravodajci by podle něj monitorovali provoz na webu, aby rozpoznali chystaný útok.

Sobotka v pondělí řekl, že si se zástupci dalších stran dnes sdělí stanoviska k novele. Premiér by byl rád, aby předpis prošel Parlamentem, ale ne v podobě, která by mohla vzbuzovat pochybnosti. Nevyloučil, že by ČSSD mohla s opozicí či koalicí přijít s pozměňovacím návrhem, který by znění zákona zpřesnil a vyloučil pochyby.

Zajištění kybernetické obrany Česka není aktuálně v zákonech ošetřeno. Norma předpokládá, že by v případě krajní situace zpravodajci mohli přistoupit i ke kybernetickému protiútoku. VZ by dostalo možnost připojit k zařízením provozovatelů sítí elektronické komunikace své vlastní "technické prostředky kybernetické obrany".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

20:15 Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? …