Šok: Babiš raketově roste, Piráti se potápí. TOP 09 už na dně

10.06.2020 12:05

Hnutí ANO Andreje Babiše nadále vítězí v průzkumu agentury STEM. A to s velkým náskokem. V průběhu krize posílilo, kvalita jeho podpory je podle výsledků průzkumu spíše průměrná. Naopak Piráti si oproti počátku krize pohoršili, stále však drží druhou příčku.

Šok: Babiš raketově roste, Piráti se potápí. TOP 09 už na dně
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Květnový výzkum STEM ukazuje situaci na konci měsíce, kdy byla uvolněna některá omezení v souvislosti s epidemií koronaviru. Zároveň je to i období prvního bilancování celé krize. K výrazným změnám ve volebních preferencích zatím nedošlo. Trochu získali ti, kteří byli nejvíce vidět: ANO a ČSSD.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Hnutí ANO nadále vede s velkým náskokem. V průběhu krize posílilo, kvalita jeho podpory je spíše průměrná. Ve volbách by získalo 33,7 procenta voličů.

Piráti jsou na místě druhém, ale oproti počátku krize si pohoršili. U politicky motivované části obyvatelstva tolik neztratili, pro širokou veřejnost patrně nejsou příliš srozumitelní. Jejich zisk by při volbách činil 12,8 procenta. ODS se ziskem 11,4 procenta je na místě třetím a vykazuje stabilní charakteristiky jak co do rozsahu, tak i kvality přízně.

Mírně si pak polepšili sociální demokraté (8,9 procenta), kteří byli jako součást vládní koalice při řešení epidemie více vidět. Vztah ke straně i zájem příznivců sociální demokracie o politiku je však nadále chabý.

Dalším, kdo naopak ztratil, je SPD Tomio Okamury (6,5 procenta). V průběhu krize nejspíš nenašla silnější protestní téma. Jsou za KSČM, která by získala přízeň 7,3 procenta voličů. Lidovci by si mohli ve volbách odnést 6,1 procenta hlasů.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Propadák zaznamenává TOP 09, která by získala 3,3 procenta. Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek by tak těžko obhajoval svůj sněmovní post. Více má dokonce i Trikolóra Václava Klause mladšího se ziskem 3,5 procenta. STAN by získalo 4,2 procenta hlasů.

Při dotazu, zda se respondenti chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 55 %, záporně 26 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 19 % dotázaných. Ochota účastnit se voleb je nižší než obvykle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…