Šok v Německu: Tesař z AfD dostal skoro 50 %. Lidé už toho mají dost

15.01.2024 7:21

První volby v roce 2024 a hned přinesly šokující moment! Německo hledí na okres ve spolkové zemi Durynsko, kde kandidátovi Alternativy pro Německo málem spadlo do klína padesát procent ze všech odevzdaných hlasů. Fenomenální úspěch mu jen těsně unikl. Jak to bude pokračovat? Německo letos čeká několik důležitých voleb.

Šok v Německu: Tesař z AfD dostal skoro 50 %. Lidé už toho mají dost
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

V roce 2024 proběhnou v několika německých spolkových zemích zemské volby, které naznačí, jak by mohly dopadnout velké volby parlamentní v roce 2025, pokud neproběhnou volby předčasné. Zemské volby letos proběhnou v Durynsku, v Braniborsku a v Sasku, v bývalých zemích východoněmecké NDR. V těchto třech spolkových zemích žije necelých 9 milionů obyvatel Německa z celkových 83 milionů Němců.

Dá se říct, že rok 2024 bude jakýmsi testem, jak si jednotlivé strany stojí před velkými volbami v roce 2025.

Podle serveru nejčtenějšího německého listu Bild se o šokující výsledek postaral devětačtyřicetiletý Uwe Thrum, který v okresních volbách správního úředníka v okrese Saale-Orla ve východním Durynsku, s 42 tisíci voliči, získal 19 tisíc hlasů. Jen těsně mu unikl padesátiprocentní zisk všech hlasů. A pozor! Jedná se o kandidáta za Alternativu pro Německo (AfD). Původním povoláním tesař, který již působí v zemském parlamentu v Durynsku. Německý magazín Focus upozornil, že Thrum vstoupil do AfD v roce 2018 a v roce 2019 získal ve svém obvodě 29 procent hlasů a stal se členem zemského parlamentu.

Za dva týdny proběhne druhé kolo, do něhož postoupil vedle zástupce AfD také politik CDU Christian Herrgott (39).

„Půjdu od dveří ke dveřím, abych lidi přesvědčil, že jsem tou nejlepší volbou a mám lepší odpovědi. Tyto volby jsou zkušebními volbami pro venkovské oblasti. V mnoha místních volbách v Durynsku uvidíme, že tam, kde nekandiduje obhájce postu, se o volbách rozhodne mezi CDU a AfD,“ prohlásil Herrgott.

Německý magazín Focus poznamenal, že vedle Herrgotta a Thruma v okrese kandidovali také Regina Butzová (47), jako nestranická uchazečka o post, kterou podpořila německá sociální demokracie, a Ralf Kalich (62) z Die Linke.

A co na to říká Uwe Thurm?

„Lidé už toho mají dost. Vnitřní dluh v opravách škol v okrese narostl na 64 milionů eur. Ostatní strany se proti mně budou i nadále spojovat,“ poznamenal pro Bild. „Teď se ukáže, zda mají občané odvahu plavat s námi proti proudu nebo nechat stranický kartel pokračovat v postupujícím sešupu,“ doplnil na sociální síti Facebook.

Uwe Thrum promlouvá

 

„Jako mistr tesař a rodinný typ jsem hluboce zakořeněn ve svém domovském Durynsku a rozumím starostem a problémům lidí. To je moje každodenní motivace a formuluje priority mé práce pro občany okresu Saale-Orla,“ uvedl Thrum na svých osobních stránkách. „Odvážnými rozhodnutími a administrativou orientovanou na občany bych rád zvrátil sestupný trend v našem regionu a společně s vámi pomohl okresu Saale-Orla k úspěšné budoucnosti. Rád bych k tomu využil své síly a požádal o vaši důvěru a váš hlas v nadcházejících okresních volbách v lednu. Pojďme to udělat – s patřičnou silou za naši vlast!“

Thrum je od roku 2002 ženatý a má 4 děti.

Uwe Thrum

Na některých místech byl podle serveru deníku Bild v prvním kole zájem o volby tak velký, že došly volební lístky, ale ty byly promptně doplněny.

Thrum má za to, že politici z tzv. tradičních stran ztratili kontakt s lidmi a dnes si spokojeně žijí ve svých skleněných palácích. Naproti tomu AfD stojí podle Thruma na straně lidí. On sám prý objížděl vesnice ve svém volebním obvodu a bavil se s lidmi u vody, na tržištích, a tak podobně.

Dosavadní dlouholetý správní úředník Thomas Fügmann již nemohl kandidovat pro svůj vyšší věk. Podle serveru listu Bild je mu už 69 let. Volba prý probíhá už z kraje roku z toho důvodu, že jeden z jeho předchůdců před 24 lety neplánovaně odstoupil a od té doby se okres vymyká z pravidelného volebního rytmu. Téměř všechny ostatní komunální volby v zemi začínají 26. května nebo současně s volbami do Evropského parlamentu (9. června). Zemské volby v Durynsku, Sasku a Braniborsku následují v září.

Německý magazín Focus připomněl, že pokud Uwe Thrum uspěje, půjde už o druhý podobný úspěch AfD. V červnu 2023 ve volebním klání o stejnou pozici v Sonnebergu uspěl Robert Sesselmann. Také Focus poukazuje na to, že na východě Německa je AfD silnou stranou. „Průzkumy předpovídají AfD dobré výsledky, ve Svobodném státě Durynsko je aktuálně na 36 procentech,“ napsal server.

Server Focus požádal Thurma o rozhovor již v červenci 2023 a ten už tehdy poznamenal, že pokud uspěje v souboji o úřední post, postará se o to, aby před úřadem vlály jen vlajka Spolkové republiky Německo a vlajka spolkové země, čili Durynska. Naznačil tak, že po jeho případném vítězství zmizí od úřadu vlajky Izraele či Ukrajiny.

Vedle toho by prý usiloval o to, aby se v úřadě používala klasická němčina a nikoli genderově upravovaný jazyk.

Do třetice již v létě 2023 obviňoval vládu sociálního demokratického kancléře Olafa Scholze spolu s liberály a Zelenými, že obírají občany o další a další peníze a maskují to řečmi o tom, že je třeba více chránit klima.  

„To je dobře přijímáno v regionu, kde se nemálo lidí cítí zrazeno a nepochopeno politikou, opuštěno a onálepkováno za hlupáky. Když Thrum mluví o ‚zavádějícím energetickém přechodu‘ a ‚šílených klimatických regulacích‘ nebo odsuzuje ‚masovou migraci do sociálního systému‘, brnká na nervy mnoha občanům,“ napsal Focus.

„Německo by mělo zůstat německé, se všemi svými hodnotami, se svou kulturou, tradicemi a samozřejmě také svým jazykem. S určitou migrací se dokáže vyrovnat každá země. Ale v Německu je loď plná. Pokud nyní máme velká německá města, kde má většina obyvatel migrační původ, pak je to prostě příliš,“ konstatoval v rozhovoru Thrum.

Vedle toho Thrum prý také prosazuje lékařská stipendia pro začínající lékaře a zachování krajských nemocnic, bojuje za lepší síť cyklostezek v okrese a občansky orientovanou správu. Přeje si také, aby se děti vozily do školy zdarma.

Durynská CDU však podle serveru Focus připomíná, že Thrum toho sice hodně slibuje, ale i pokud uspěje, jeho reálné pravomoci mu jen těžko dovolí naplnit jeho tvrdá slova reálnými kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Politiků s líbivými jmény, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 15.01.2024 10:17:30
jako Angela, Herrgott apod. už mají zřejmě ve Skopčensku plné zuby. U nás ovce také, doufám, prozřou a už to politikům pětidevastace nehodí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…