Šokovaní Němci čtou o Klánovicích

22.12.2023 10:11

Německé i rakouská média informují o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Welt, Die Zeit, Bild i Der Standard. Média upozornila i na možnou spojitost střelby na univerzitě s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese. O Klánovicích si teď tedy čtou i Němci.

Šokovaní Němci čtou o Klánovicích
Foto: Bild
Popisek: Německý deník Bild informuje o možné spojitosti mezi střelbou na FF UK a dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese

O střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy informují i přední německá média. S titulkem Do České republiky dorazila naprostá hrůza o událostech zpravoval například německý týdeník Die Zeit.

„Možný motiv je zatím nejasný. Podle policejního šéfa Martina Vondráška je jednou z hypotéz vyšetřovatelů, že čtyřiadvacetiletý muž mohl mít na svědomí i dvojnásobnou vraždu před týdnem,“ informoval Němce i deník Welt s tím, že střelec vlastnil zbraně legálně a v minulosti doposud nebyl nijak trestán.

Incidentu si všimla i bulvární média. Švýcarsko-německý deník Blick svým čtenářům událost, během které střelec zabil nejméně 14 lidé a zranil desítky dalších, zprostředkoval po minutách. „Krvavá lázeň na Karlově univerzitě v České republice,“ uvedl Blick článek s tím, že policie byla o potenciálním nebezpečí ze strany střelce informována už v 12.20.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39973 lidí

Blick též poukázal na možnou spojitost s dvojnásobnou vraždou muže a dítěte v Klánovickém lese. O tomto novém „hrůzném podezření po krveprolití na pražské univerzitě“ psal i deník Bild. „Svědci slyšeli v klánovickém lese několik výstřelů. Žena nakonec našla u stromu kočárek a dva metry od něj mužovo tělo. Zalarmovaná policie zjistila, že muž byl popraven čtyřmi ranami do hlavy – a že pachatel chladnokrevně zastřelil i dítě,“ uvedl Bild s tím, že šéf pražské policie Martin Vondrášek uvedl, že mezi oběma činy existuje souvislost.

Bild také německou veřejnost informoval o tom, že střelec avizoval, co udělá, už o týden dříve. „9. prosince zveřejnil na Telegramu kanál, který označil za ‚deník pro střelbu ve škole‘. Popsal v něm svou motivaci k činu a informoval o své fascinaci jinými masovými vrahy a lidmi, kteří běsní. Oznámil také svůj záměr vzít si život,“ napsal německý deník.

V závěru článku Bild dodal, že obvykle o sebevraždách deník neinformuje, aby nepodněcoval jejich napodobování. Následně vyzval občany, kteří jsou v depresi nebo mají sebevražedné sklony, aby kontaktovali telefonickou poradenskou službu.

O hrůzném činu dále psal i rakouský deník Der Standard, který od roku 1988 vychází ve Vídni. „Praha je v šoku. Nejméně 14 lidí bylo ve čtvrtek odpoledne zabito střelbou v centru české metropole, poblíž budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze,“ psal deník a také zmínil možnou souvislost střelby s dvojnásobnou vraždou muže a dítěte v Klánovickém lese.

Der Standard citoval i slova rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena, která prezident napsal na sociální síť X: „V těchto bolestných hodinách jsme v myšlenkách s lidem České republiky, s rodinami a přáteli obětí.“

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …