Soros: Ať je prezident Číny nahrazen. Musíme pro to udělat vše

01.02.2022 14:51

Všichni bojovníci za otevřenou společnost by se právě v letošním roce měli zaměřit na odstranění čínského prezidenta Si, a jeho nahrazení někým, kdo bude „mírumilovnější“. Takto jasnou výzvu přednesl miliardář a šéf impéria nadnárodních neziskovek George Soros v projevu na Hooverově institutu.

Soros: Ať je prezident Číny nahrazen. Musíme pro to udělat vše
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

George Soros vyjádřil názor, že rok 2022 bude v dějinách světa „kritickým“. A srovnal jej s rokem 1936, kdy pořádalo olympiádu Německo jako nejmocnější autoritářský stát světa. Nyní ji pořádá Čína a i ona se podle Sorose pokusí zneužít sportovního svátku k vítězství propagandy.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Jsme blízko důležitých rozhodnutí, která určí, kam se svět bude ubírat,“ odhaduje král neziskového sektoru. Německo podle něj už jasně řeklo, co chce, na jaře tak učiní Francie. Symbolickým završením prý může být, že se svého autoritářského vládce zbaví ve volbách Maďarsko. A během roku bude jasno na Ukrajině. Tím bude podle Sorose rozhodnuto o osudu Evropy.

Pozornost hedgeového spekulanta se ale soustředí spíše na Čínu. Ta na podzim na stranickém kongresu bude vybírat nového generálního tajemníka komunistické strany. A delegáti rozhodnou, zda dají třetí mandát prezidentu Si Tin-pchingovi.

V USA se na podzim konají volby, které podle Sorose budou také klíčové.

Právě mezi těmito dvěma velmocemi, které budou svou budoucnost volit na podzim, se přitom podle Sorose rozhodne o budoucnosti světa.

Soros prý fandí otevřené společnosti, proto se také jeho nadace jmenuje Open Society Foundation. Otevřená společnost podle něj uvolňuje tvůrčí a inovativní energii, ale její vítězství, jak varoval, není samozřejmé.

Pochválil prezidenta Bidena, že dělá správnou politiku, a že dobře řekl Putinovi, že Rusko za útok na Ukrajinu zaplatí vysokou cenu. Stejně jasně a odhodlaně se podle Sorose dokázal Biden vyjádřit směrem k Číně ve věci Tchaj-wanu.

Uznal, že čínská hypersonická raketa, nedávno předvedená, je velkým úspěchem, kterému USA nemohou konkurovat. USA by podle něj neměly soutěžit ve vývoji raket, ale dbát na politiku „vzájemně zaručené destrukce“.

Pak se filantrop zamyslel, proč Amerika ztratila své nadřazené postavení a proč vůbec musíme řešit nějakou čínskou raketu. Dospěl k závěru, že důvodem jsou technologičtí giganti v oblasti umělé inteligence a sociálních sítí, které ovládly svět.

Zatímco Čína si své „technologické šampiony“ dokázala podřídit politickým cílům, USA s tím váhají, protože dbají o svobodu jednotlivce.

Umělá inteligence je podle George Sorose dobrým nástrojem kontroly pro represivní režimy. A koronavirová pandemie tento trend ještě posílila, když legitimizovala veřejnou kontrolu osobních údajů.

Prezident Si podle Sorose právě díky tomu shromažďuje o svých podřízených více údajů, než kdokoliv jiný v historii. A myslí si prý, že díky tomu bude úspěšný. George Soros mu ovšem vzkazuje, že to tak není.

Následoval výklad dějin čínské komunistické strany, od likvidace čínské tradiční kultury za Maa, přes reformy prezidenta Tenga v osmdesátých letech, které podle Sorose byly vedeny pod heslem „skryj svou sílu a počkej si“.

Otevření země západnímu světu a příliv kapitálu vytvořilo podle Sorose „čínský sen“, který ale nebyl stejný, jako sen západní.

A pak přišel současný prezident Si, který je podle miliardáře skutečným věřícím komunistou, který obdivuje Maa a Lenina.

I když jeho předchůdci po deseti letech nejvyšší stranickou funkci opouštěli, Si si prosadil, že bude kandidovat i na třetí pětileté období a stane se, podle Sorose, doživotním vládcem.

„Ale prezident Si má mnoho nepřátel,“ pokračoval ve výkladu Soros. Sice mu prý nemohou veřejně odporovat, ale přesto se v čínské komunistické straně schyluje k boji. Na prezidenta útočí zejména ti, co chtějí více soukromého podnikání.

Prezident ale prý věří, že jeho systém vládnutí přemůže liberální demokracii.

A pak se Soros dostal k tomu, co považuje za nejdůležitější. Čína má hospodářské problémy, především realitní trh, který táhl růst od roku 2013. Model, který boom táhl, je nadále neudržitelný. Takže tato bublina podle Sorose, považovaného za geniáního finančníka, praskne a bude to velká rána. Již jsou prý první vlaštovky developerů v nucené správě.

Čínský systém podle Sorose letos jednoznačně čeká velká krize, se kterou se prezident Si bude muset vypořádat. „Má k dispozici mnoho prostředků k obnovení důvěry, ale je otázkou, zda je správně použije,“ vysvětluje Soros.

Rozhodne se podle něj ve druhém čtvrtletí roku 2022, přičemž teď to pro čínského prezidenta vypadá bledě.

Zejména proto, že má i další problémy. Soros zmínil problém s vakcínami. Číňané podle něj mají vakcíny jen na původní wuchanskou variantu koronaviru, ale teď svět zaplavily zcela jiné mutace. Prezident Si není schopen tyto vakcíny sehnat, a proto to před lidmi tají.

Takže mu nezbývá, než držet politiku „zero covid“, tedy naprosté izolace. Ta má však negativní dopady na ekonomiku, a navíc karanténa mnoha lidem komplikuje život.

„A jejich stížnosti nemohou být stále umlčovány,“ pravil George Soros varovně. Omikron je podle něj potenciálním hrobařem ambicí prezidenta Si na třetí volební období.

I přes politiku „zero covid“ se podle něj omikron po Číně šíří a díky olympiádě se rozšíří ještě více.

„Pokusil se zavést úplnou kontrolu, ale neuspěl,“ povzbuzoval miliardář odpůrce čínského prezidenta.

„Nezbývá než doufat, že Si Ťin-pching bude nahrazen někým, kdo bude méně represivní doma a mírumilovnější navenek,“ věří Soros. To by podle něj odstranilo tu největší hrozbu, které dnes čelí otevřená společnost.

„Otevřené společnosti by měly udělat vše, aby povzbudily Čínu, aby se vydala požadovaným směrem,“ vyzval George Soros ve finále svého projevu.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…