Soud projedná výroky bývalého tajemníka SPD Staníka o Romech, Židech a homosexuálech

10.07.2019 6:00

Pražský městský soud dnes projedná odvolání bývalého tajemníka hnutí SPD Jaroslava Staníka, kterému nepravomocný rozsudek uložil za hanlivé výroky o homosexuálech, Romech a Židech roční podmíněný trest, uvedla ČTK.

Soud projedná výroky bývalého tajemníka SPD Staníka o Romech, Židech a homosexuálech
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle verdiktu se Staník svými prohlášeními v restauraci Sněmovny dopustil schvalování genocidy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Incident se stal v říjnu 2017. Tehdejší tajemník SPD podle obžaloby v prostorách dolní komory Parlamentu například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“. Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu.

Staník, který ve sněmovní restauraci zapíjel volební úspěch SPD, obžalobu odmítá. U soudu opakovaně uvedl, že není rasista. Připouští, že se s ostatními politiky bavil i o menšinách, popírá však, že by je haněl. Podle něj je motivem trestního stíhání snaha poškodit hnutí SPD a jeho předsedu Tomia Okamuru.

Vedle roční podmínky dostal Staník ještě peněžitý trest 70.000 korun. Státní zástupkyně se proti verdiktu neodvolala, takže odvolací senát už ho nemůže potrestat přísněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …