Soud rozhodl: Zaorálek se má omluvit Rittigovi

17.03.2014 17:07

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se má omluvit lobbistovi Ivo Rittigovi za to, že ho spojil se zlatem nalezeným při policejní razii. Za to, že ho následně v Poslanecké sněmovně nazval lupičem, se ale omlouvat nemusí.

Soud rozhodl: Zaorálek se má omluvit Rittigovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Pražský městský soud nakonec zamítl tři ze čtyř požadavků Ivo Rittiga. „Vzhledem k minulosti žalobce (Rittiga) i některým jeho současným kauzám má soud v kontextu judikatury Evropského soudu pro lidská práva za to, že žalovaný (Zaorálek) realizoval své právo na svobodu projevu," vysvětlila soudkyně Veronika Křesťanová.

Lobbistovi tak nebylo přiznáno právo na veřejnou omluvu ani požadované odškodnění 100 tisíc korun, Lubomír Zaorálek se mu však má omluvit. Jelikož byl ale ministr ze tří čtvrtin úspěšný, Rittig mu musí zaplatit část nákladů na soudní řízení ve výši 18 tisíc korun.

Zaorálek Rittiga loni v červnu na schůzi sněmovny spojil s miliony a zlatem, které zabavila policie při razii na Úřadu vlády a dalších místech v souvislosti s kauzami tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní Nečasové). Mimo jiné prohlásil, že „v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči". Kritizoval to, že tito „lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s Úřadem vlády".

Rittig ani Zaorálek si pondělní rozsudek nepřišli vyslechnout osobně. Jejich právní zástupci se před novináři oba označili za vítěze sporu. O tom, jestli budou na přání klientů podávat odvolání, nechtěli předem spekulovat. Rozhodnutí je nepravomocné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…