Soud uznal nezákonné sestavení kandidátky ČSSD. Poslanci jsou zvoleni nelegitimně

28.11.2014 13:13

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal podle žalobců nezákonné sestavení kandidátní listiny ČSSD pro loňské sněmovní volby v Olomouckém kraji. Oznámil to jejich právní zástupce Pavel Němec. Žalobu na podobu kandidátky sociálních demokratů loni v říjnu podali nespokojení straníci z Mohelnice. Mluvčí soudu Lenka Cihlářová dnes potvrdila, že soud ve sporu rozhodl v pondělí. Výsledek však do doručení rozsudku stranám nemůže komentovat.

Soud uznal nezákonné sestavení kandidátky ČSSD. Poslanci jsou zvoleni nelegitimně
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Sociální demokraté rozdávali ženám růže

„Soud potvrdil v rozsudku, že rozhodnutí všech stranických orgánů, tedy Okresního výboru ČSSD Šumperk, Krajského výkonného výboru ČSSD Olomouckého kraje i ústředního výkonného výboru, přijatá před loňskými předčasnými parlamentními volbami, nejsou v souladu se zákonem a stanovami ČSSD. Soud současně rozhodl, že ČSSD musí zaplatit náklady soudního řízení," uvedl Němec.

Výsledek sporu podle něj potvrzuje názor žalobců, kteří poukazovali na machinaci při sestavení kandidátky. „Současně soudní rozhodnutí vede ke zpochybnění legitimity zvolených poslanců za ČSSD v Olomouckém kraji Romana Váni, Pavla Holíka a Jiřího Zemánka. Pokud totiž soud potvrdil, že stranické orgány včetně ústředního výkonného výboru postupovaly při sestavení kandidátní listiny ČSSD v Olomouckém kraji nezákonně a v rozporu s vlastními stanovami, nejsou podle názoru žalobců tito poslanci legitimně zvoleni," tvrdí Němec.

Rozsudek zástupci Obvodního soudu pro Prahu 1 zatím komentovat nemohou. Jeho mluvčí Lenka Cihlářová pouze potvrdila, že byl vynesen v pondělí. „Dokud rozsudek není doručen stranám, nelze se k němu v tuto chvíli vyjadřovat," uvedla mluvčí. Případ ležel u soudu rok. Projednání žaloby brzdil spor o zaplacení soudních poplatků, o němž musel rozhodovat odvolací soud.

Lidé, kteří kandidátku ČSSD napadli, přišli o členství ve straně

Žalobci nyní vyčkají na doručení písemného vyhotovení rozsudku a poté zváží další právní kroky ve vztahu ke zvoleným poslancům za ČSSD. Stanovisko krajského vedení ČSSD ČTK zjišťuje.

U soudu žalobci napadli podobu krajské kandidátky ČSSD pro loňské předčasné volby do sněmovny, jejíž sestavení podle nich neodpovídalo demokratickým principům. Sestavil ji podle nich úzký okruh straníků. Vedení krajské organizace to však popřelo, podle něj byla kandidátka vytvořena podle všech regulí. Návrhy na předběžné opatření, kterými chtěli nespokojení členové zabránit podání kandidátky, soud v minulosti zamítl.

Lidé z Mohelnice, kteří kandidátku ČSSD napadli, přišli na konci loňského listopadu o členství ve straně, protože údajně poškodili sociální demokracii v očích voličů. O měsíc dříve mohelnickou organizaci se dvěma desítkami členů zrušil okresní výbor ČSSD. Odůvodnil to tím, že tamní členové poškodili ČSSD ve volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…