Společný nepřítel, ale cíle naprosto odlišné. Přečtěte si komplexní rozbor, o co jde Američanům a Rusům v Sýrii

02.10.2015 10:56

První letecké útoky vzdušných sil Ruské federace přišly po několika jednáních mezi ministry zahraničí USA Kerrym a Ruska Lavrovem a mezi prezidenty Obamou a Putinem ve Washingtonu. Je dost nepravděpodobné, že by chystaná ruská vojenská akce nebyla tématem rozhovorů a vzájemné komunikace. Podle některých pozorovatelů nicméně Putinův „blesk“ Washington překvapil, podobně jako Rusko překvapilo dohodou mezi Sýrií, Iránem a Irákem o vzniku centra pro předávání informací ohledně boje proti IS minulý týden. Nejnovější ruské angažmá v syrské občanské válce analyzuje pro Parlamentnílisty.cz Veronika Sušová-Salminen.

Společný nepřítel, ale cíle naprosto odlišné. Přečtěte si komplexní rozbor, o co jde Američanům a Rusům v Sýrii
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Ze sledování jednání a projevů, které pronesli oba prezidenti na půdě OSN, jasně vyplynulo, že obě země se shodují, že Islámský stát představuje nebezpečí a je třeba se mu postavit. Jednání dosavadní rozdíly nepřeklenuly, i když je obě strany označovaly za „konstruktivní“. Zároveň se obě vlády neshodly na tom, jakou roli má mít v rámci „společného“ boje proti IS současný syrský režim prezidenta Asada. K žádnému washingtonskému diplomatickému průlomu nedošlo. Pokračuje situace, kdy mají Rusko a USA stejného nepřítele, ale různé přátele a zájmy. Situace se dramaticky proměnila poté, co Rusko vstoupilo do bojových akcích v Sýrii – na požádání oficiálního Damašku a ve spolupráci s Asadovou armádou. A dva dny po Putinově projevu v OSN a setkání s Obamou.

Spor o Asada pokračuje v nových podmínkách

Spor o Asada a o další osud Sýrie tak pokračuje v nových podmínkách ruského vstupu do syrského konfliktu. Dodejme, že Spojené státy v něm figurují oficiálně vojensky (a rovněž neoficiálně, což bude platit i pro Rusy) už delší dobu a že letecky útočí na syrské cíle bez konzultace s Damaškem a bez patřičné resoluce OSN. Z analýzy Daniela Veselého vyplývá, že je americká přítomnost v Sýrii staršího data: podle všeho Washington podkopával Asadův režim už před rokem 2011, v době, kdy byl ještě jeho spojencem v boji proti terorismu. Ze všech těchto rozdílů v pozicích se dalo usuzovat, že vojenská strategie obou zemí bude stavět na odlišné taktice.

Rusko trvá na tom, že Asada je v daný moment nutné podpořit a z dlouhodobějšího hlediska chce, aby v Sýrii fungoval sekulární politický režim. V posledním textu ruské Gazety.ru se objevila zajímavá informace, která doplňuje ruskou mozaiku zájmů v Sýrii a na Blízkém východě: že totiž vedle geopolitických zájmů má snad být ve hře i stavba nového plynovodu z Kataru přes Sýrii do Turecka a dál do Evropy, což by změnilo potenciálně a dost dramaticky pozici Gazpromu na evropském trhu. Pokud je to pravda, tak to není žádný přehlédnutelný detail, ale otázka ekonomického a geopolitického kalkulu Ruska (Gazprom je klíčovou firmou-pilířem putinského Ruska). Argumentace, že Rusové podporují Asada i přes to, že má v rámci války na svědomí životy lidí, je samozřejmé pohodlnou a legitimní kritikou Ruska. Na druhou stranu argument, že odchod Asada v daný moment nepředstavuje žádné reálné řešení syrské občanské války, dává rovněž smysl. Objektivně dnes v Sýrii platí výběr mezi zlem, nebo menší zlem. To pokud budeme situaci vnímat skrze kategorie dobra a zla.

Ruská taktika: mezi Asadem a Islámským státem

Je pravděpodobné, že ruská taktika spočívá v podpoře Asada, jehož dnešní pozice je špatná a dále oslabuje, a dále pak v boji proti IS. Nebylo prostě náhodou, když Putin prohlásil, že nepodpořit Asada je podle něj „velká chyba“ – sdělil tím, že Rusko s podporou Asada počítá. Maraton jednání mezi Ruskem a USA na tom nic nezměnil. Moskva bude chtít nejspíš „zabít dvě mouchy jednou ranou“. Jestli bude znamenat podpora Asada vojenské oslabení jeho vojensko-politické opozice na bojišti, jejíž části podporuje nebo podporoval Západ, tak na to Moskva zřejmě přistoupí – a podle zpráv v západních médiích údajně přistoupila. Ovšem „překvapení“, které kolem toho panovalo, je dost těžko uvěřitelné vzhledem k vývoji jednání v uplynulých několika dnech. Kupříkladu v západních médiích zmiňované středeční bombardování oblasti Džisr aš-Šugúr nemělo být bombardováním IS, ale jiné islamistické skupiny al-Nusry, která tu kontrolovala pro Damašek významný dopravní uzel. Nicméně je pravda, že ruští představitelé mluvili nejprve jen o útocích na IS. Následně Rusko přiznalo, že neutočí jenom na cíle IS, ale i na další islamistické skupiny. Prezident Putin ve čtvrtek řekl, že útoky jsou koordinovány se syrskou armádou a že jde o útoky na „teroristické organizace“ (v množném čísle). Putinova slova potom upřesnil ministr zahraničí Lavrov z New Yorku: terči ruských vzdušných úderů mají být organizace al-Nusrá, Islámský stát a další teroristické skupiny. Všechno už teď ukazuje na to, že se i syrský konflikt stane zdrojem informační války obou stran, jak jsme ji zažili v souvislosti s Ukrajinou.

Washington jistě není spokojený s tím, že ruská strategie v Sýrii je postavená na ruských zájmech a na spolupráci s Asadovým režimem. Vyjadřuje také obavy, že Rusové zničí jejich geopolitickou investici – protiasadovské skupiny „umírněné“ opozice v Sýrii, které USA vycvičily v Saudské Arábii a v Kataru. Spojené státy trvají na tom, že Asad musí odejít, i když dnes už uznaly, že jeho odchod není otázkou okamžité rezignace. Jejich ideálem je změna režimu v Sýrii, i když není jasné, jak si nový režim představují: na papíře jistě jako demokratickou, prozápadně orientovanou zemi. V realitě je tu otázka zájmů dalších amerických spojenců, například Saudské Arábie a dalších (Turecko); a také dnešní syrské reálie. Je už jasné, že ruské angažmá teď značně zamíchalo kartami, k velké nelibosti Washingtonu, který dost těžko může odmítnout ruskou snahu o porážku Islámského státu.

Islámský stát jako eso v rukávě

Srovnáním postojů, zájmů a možností obou velmocí v syrské hře vzniká prostor s několika otazníky: Má být nejprve v Sýrii nastolen klid a potom má dojít k odchodu Asada s přechodným obdobím? Nebo má dojít ke všemu současně? Nebo má nejprve být poražen Asad a až potom IS? V danou chvíli se dá usoudit, že IS slouží oběma velmocem v syrském konfliktu jako určité eso v rukávu. IS nepochybně oslabuje Asada a jeho pozice, což se strategicky hodí USA a jejich dalším spojencům. IS je také pro Rusy legitimní záminkou pro to, aby mohlo Asada vojensky podpořit a posílit jeho postavení. To vůbec neznamená, že by Rusko nemělo na likvidaci IS zájem a že jeho letecké údery budou jenom podporovat Asada proti rozdrobené opozici, kterou více či méně podporují Spojené státy. Znamená to jen, že ruská taktika není přímočará a je součástí širší rovnice.

Konečně je tu, samozřejmě, otázka toho, jestli podobné zaangažování Ruska povede k pozitivním výsledkům z hlediska možnosti ukončení konfliktu a likvidace IS. Také v Rusku se ozývají hlasy vojenských oborníků, že pomoc přišla pozdě a je malá. Další na Západě tvrdí, že letecké útoky nejsou efektivní a je třeba pozemní akce. Zatím se zdá, že Rusko nechce být účastníkem pozemních operací. Je nutno dodat, že angažmá v Sýrii nemá podporu ruského veřejného mínění a že sovětský Afghánistán zůstal hluboko v ruské paměti. Podle posledních zpráv to budou syrské jednotky, jednotky Hizballáhu a jednotky íránské armády, co povedou chystanou vojenskou ofenzívu na zemi. Nicméně nyní platí to, že po dvou dnech je velmi těžké posuzovat výsledky a odhadovat další vývoj. Rusové svoje akce v Sýrii podepřeli o diplomatické jednání se sousedy a vytvořili určitý základ koalice. Vedle Íránu a Iráku v uplynulých dnech a týdnech jednali také s Izraelem, ale i se Saudskou Arábií, která nepřekvapivě teď vyzvala Rusko k tomu, aby svoji vojenskou akci ukončilo.

Sýrie a „ruská doktrína“

Ruské jednání je jistě možné vidět ideologicky. Sýrie je místem sporu o to, zda je Rusko schopné prosadit do praxe princip nevměšování („ruskou doktrínu) se do vnitřní změny režimu, již USA po světě prosazují. Rusko hájí principy autonomie a suverenity, respektive sebeurčení v protikladu ke své tezi o „barevných revolucích“. Tyto principy samozřejmě mají svoje mínusy a slepá místa. Stejně jako je má západní myšlenka prosazování demokracie. Ve světě, kde se demokracie stala do značné míry trojským koněm amerických zájmů a hrází proti ruskému vlivu, tak Rusku s jeho autonomními velmocenskými ambicemi a hybridní identitou zůstal v ruce černý Petr v podobě podpory „diktátorů“ a „konzervativních sil“.

Otázka tu ale zní jinak. Je to skutečně tak jednoduché? Jsou zájmy zemí opravdu diktovány jenom charakterem jejich vnitřního uspořádání? Nebo jsou průsečíkem neměnných geografických pozic, dlouhodobých a ad hoc ekonomických zájmů elit, vnitřního uspořádání, národní identity, kulturních tradic a z nich vycházejících zkušeností? Mám za to, že platí to druhé. Jinak by se daly těžko vysvětlit nejen kroky dnešního Ruska, ale rovněž kroky Spojených států. Dějiny svědčí o tom, že Spojené státy v minulosti podporovaly vojenské diktatury anebo v rámci politiky podpory demokracie v Egyptě nebo Sýrii přihlížely násilnému ukončení arabského jara v Bahrajnu, které bylo nepochybně noční můrou pro Saudskou Arábii, dlouholetého spojence USA. Černá a bílá geopolitice nesluší.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veronika Sušová-Salminen

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…