Společný stát by s Mečiarem nemohl fungovat, uvedl slovenský exministr na ČRo

28.12.2012 17:44

Už za pár dní tomu bude přesně 20 let, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy. „Ještě dnes, když poslouchám slovenskou hymnu, něco mi před ní chybí,“ přiznal na Radiožurnálu Ladislav Snopko, první slovenský ministr kultury, archeolog a disident.

Společný stát by s Mečiarem nemohl fungovat, uvedl slovenský exministr na ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

 

Na rozpad Československa vzpomíná Snopko stále se smíšenými pocity. „Bylo to zlé, tekly mi slzy. Měl jsem podobné pocity, jako bych se rozešel s někým blízkým,“ přiznal. O rozchodu obou zemí se dozvěděl až 1. ledna 1993, ale jeho srdce se prý odmítalo s touto zprávou vyrovnat ještě několik měsíců.

Rozchod byl nevyhnutelný

K rozdělení Československa přispěla podle Snopka kombinace mnoha faktorů, z nichž nejdůležitější roli hrály nacionalistické snahy ze strany Slovenska, povýšené snahy ze strany Česka a neschopnost najít společnou řeč.

Po dvaceti letech už však prý vidí, že nebylo jiné cesty, a ztotožňuje se tak i s názorem prezidenta Václava Klause, kterého označil jako „cynického pragmatika“. „Společný stát nemohl fungovat s tak nespolehlivým a samolibým partnerem, jakým byl Mečiar,“ uvedl na adresu bývalého slovenského premiéra a dodal: „Byl to člověk neobyčejného šarmu a neobyčejně nespolehlivého slova.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…