Stanjura vykládal, jak dělá vše pro sociální smír. Schillerová už to nevydržela

15.10.2023 6:32 | On-line

Vláda se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) snažila prostřednictvím schváleného konsolidačního balíčku „dát do pořádku veřejné finance“ tak, aby jeho dopady nedolehly na někoho více a na někoho méně. „Děláme vše pro to, abychom udrželi sociální smír,“ tvrdí Stanjura pro CNN Prima NEWS. Jeho předchůdkyně na Ministerstvu financí Alena Schillerová (ANO) mu však vyčetla, že se „pasuje do role finančního kanóna“, ale tempo konsolidace veřejných financí má být přitom stejné, jako navrhovala předchozí vláda. „S tím rozdílem, že se to všechno vytáhne z kapes lidí a firem,“ řekla.

Stanjura vykládal, jak dělá vše pro sociální smír. Schillerová už to nevydržela
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Vládní konsolidační balíček, který zvýší hned několik daní a přinese například zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) u některých položek, rušení slev na daních, odvody na nemocenské ve výši 0,6 procenta hrubých příjmů pro zaměstnance, růst vyměřovacího základu pro OSVČ, růst korporátní daně pro firmy či dvojnásobný nárůst daně z nemovitosti, se setkával s opoziční kritikou již ve Sněmovně a exministryně financí Alena Schillerová (ANO) označila schválení tohoto balíčku za „černý pátek pro českou ekonomiku“.

„13. říjen 2023 vstoupí do dějin jako černý pátek pro českou ekonomiku. Fialova vláda největším zvýšením daní v novodobé historii České republiky pošlapala nejen vlastní programové prohlášení, ale především zájmy českých rodin, zaměstnanců, živnostníků i firem,“ kritizovala Schillerová schválení vládního konsolidačního balíčku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však Schillerové v rozhovoru pro CNN Prima NEWS oponoval s tím, že si je prý vědom, že nejde o „populární opatření“, ale že se vláda „snažila rozložit dopady“ konsolidačního balíčku napříč všemi skupinami společnosti a bylo kvůli zadlužování „nutné zabrzdit a dát do pořádku veřejné finance“.

„Snažili jsme se rozložit dopady rovnoměrně, aby nebyly příliš velké na žádnou sociální, profesní nebo věkovou skupinu. Jsme si vědomi, že to nejsou populární opatření, ale zadlužování našeho státu bylo tak rychlé, že jsme museli zabrzdit a dát veřejné finance do pořádku,“ uvedl Stanjura.

Šéf státní kasy tvrdí, že stát začne prostřednictvím schválených opatření šetřit. „Příští rok poprvé klesnou celkové výdaje státního rozpočtu a celkový počet státních zaměstnanců. Ozdravný balíček představuje zlepšení státního rozpočtu zhruba o třicet miliard korun a minimálně šedesát miliard úspor ve státním rozpočtu,“ jmenoval Stanjura s tím, že úspory nebudou mít podle něj vliv na investiční aktivitu státu. „Děláme vše pro to, abychom udrželi sociální smír,“ doplnil.

V souvislosti s převedením poplatku za obnovitelné zdroje energie zpět na domácnosti Stanjura poznačil, že by si občané tento poplatek stejně tak jako tak zaplatili ze svých kapes, jelikož to jsou právě oni, kdo dávají peníze státu, a platí tak i další dotace.

„Je třeba říct, že všechny dotace – i ty které zůstávají – platí daňoví poplatníci. Stát žádné vlastní peníze nemá. Jenom to není tolik vidět, pokud je to v tom státním rozpočtu,“ připomenul Stanjura občanům, že de facto platili dotace pro některé provozovatele obnovitelných zdrojů energie, tedy například solárních elektráren i letos, akorát vše šlo skrze státní kasu.

Stanjurovy výroky vzápětí na to Schillerová ohodnotila s tím, že se podle ní ministr „pasuje do role finančního kanóna“. „Ministr financí se pasuje do role finančního kanóna, který uzdravuje veřejné rozpočty, ale podívejme se na čísla a na fakta. Letos je plánovaný schodek 295 miliard korun, příští rok 252, což je rozdíl 43 miliard. To je tempo, které odpovídá tempu konsolidace, které navrhovala naše vláda, s tím rozdílem, že se to všechno vytáhne z kapes lidí a firem,“ poznačila.

Podle ní by se však mělo více bojovat se šedou ekonomikou a nezvyšovat daně zdaleka tak plošně, jak to činí vláda premiéra Petra Fialy. „Šli bychom na to tak, že bychom řádně vybírali daně, nerezignovali bychom na boj se šedou ekonomikou, investovali bychom zejména do dopravní infrastruktury a exportu, čímž bychom podpořili hospodářský růst, a pokračovali bychom v naší inovační strategii, kterou premiér Fiala hodil do koše,“ poznačila Schillerová. Ze zvyšování daní by podpořila jen to, které se týká daní ze závislostí a hazardu. Kritizovala také, že investice klesají o devět procent a mezitím rostou provozní výdaje státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konsolidační nebo spíš likvidační "balíček"?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 15.10.2023 9:54:31
Jak pro koho. Sytý hladovému nevěří. A hladových rychle přibývá.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …