Starosta Blovic: Václava Klause mám pořád rád

15.05.2015 15:12

Současná situace, kdy dochází k úzkému propojení politiky a byznysu, kdy někteří noví politici myslí více na své firmy a důvěru získávají na kritice minulosti, nemůže trvat do nekonečna, říká pro ParlamentníListy.cz Jan Podduška, jeden ze zakládajících členů ODS. Podaří se ale znovu straně prorazit? V Blovicích se jí to zdařilo a uhájila prvenství. Navíc on sám usedá již od vzniku krajů také v jeho zastupitelstvu. Čemu přičítá svůj úspěch a jaké jsou jeho politické ambice do budoucna? I to zajímalo naši redakci.

Starosta Blovic: Václava Klause mám pořád rád
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blovic Jan Poduška (ODS)

Ve funkci starosty jste již od roku 2001, což je dlouhá doba. Vidíte za sebou konkrétní výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Od roku 2001 se podařilo mnohé. Město je podstatně známější než dříve. Podařilo se, aby zastupitelstvo města pracovalo v co největší shodě napříč celým politickým spektrem. To vedlo k tomu, že jsme maximálně využili evropské dotace pro další lepší život občanů města. Jen namátkou – rekonstrukce městské polikliniky, nová knihovna, rekonstrukce MŠ, Lidového domu, rekonstrukce místních komunikací a chodníků, významná rekonstrukce kanalizace v projektu Čistá Berounka, výstavby in-line dráhy na stadionu, výstavba přírodního koupaliště, péče o novou zeleň a čistotu města. A najde se mnoho dalšího.

Jaký problém vás aktuálně nejvíce tíží? Co potřebujete vyřešit?

Mám cíl do konce tohoto volebního období opravit všechny zbývající místní komunikace ve městě. Mnohé jsme dosáhli pomocí evropských dotací. V novém plánovacím období však již dotace na cesty nebudou, vše budeme platit ze svých prostředků. Rekonstrukce ulic jsou velice nákladné, zvláště ve starších zástavbách, neboť je nutné vyměnit i všechny původní sítě.

Současně plánujeme výstavbu sportoviště pro lehkou atletiku a další sporty.

V čem se podle vás za tu dobu proměnila politika k lepšímu či horšímu?

Náš demokratický systém je správně založen na soutěži politických stran. Tak je tomu ve všech vyspělých demokraciích – USA, Francie, Německo, Velká Británie a další. Politické strany dávají průhledný program, podle kterého se volič rozhoduje, koho volit. Bohužel řada jednotlivců napříč celým politickým spektrem svým chováním ve velkém množství občanů vzbudila odpor vůči politickým stranám, byla narušena důvěra v demokracii a svobodu. Proto mnozí voliči hledají naději v nových politických hnutích, třeba nečitelných, s novými tvářemi. Bohužel do současné politiky velmi vstoupil byznys a opět někteří noví politici myslí více na své firmy a důvěru získávají na kritice minulosti. S tím se ovšem nedá vydržet do nekonečna.

Kde vidíte největší nedostatky politiky na komunální úrovni?

Nevidím zásadní nedostatky na úrovni komunální politiky. Starostové  v převažujícím množství se usilovně starají, aby svoji obec, město co nejvíce pozvedli. Vadí nám pořád se měnící zákony a stále narůstající byrokracie. Stále nové a další povinnosti bez zvýšení příjmů obce. A to za situace, že všechny vlády vždy slibovaly a i tato slibuje, že samosprávám měst a obcí ulehčí. Jsem zvědav, co nového nám zase slíbí na nadcházejícím Sněmu svazu měst a obcí v Olomouci příští týden.

Pod vaším vedením ODS také v Blovicích opakovaně vyhrála volby, a to i v době zřejmě největší krize strany. Navíc jste se stal nejlepším starostou pro roky 2010–2014 v Plzeňském kraji.  Co má podle vás největší vliv na tak dobré výsledky?

Každodenní slušné chování, plnění potřeb občanů, plnění  volebních slibů, mít dobré výsledky. Nezapojit se do nějakých lumpáren, jak se bohužel v politice v naší zemi často stává. Moje krédo je: Nová volební kampaň začíná následující den po zvolení po právě proběhlých volbách. Letáky a billboardy jsou už je třešničkou na dortu v končícím volebním období. 35 % pro ODS v Blovicích v době, kdy se ODS nedaří, si velmi vážím a chápu to jako ocenění práce své a spolupracujících kolegů.

Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás například celostátní politika?

Platí přísloví: Ševče, drž se svého kopyta! Práce pro město mě baví a jsou vidět výsledky. V celostátní politice to bývá jinak. Pokud bych měl tu čest do ní vstoupit, muselo by to být do činnosti, kde bych mohl uplatnit své zkušenosti z práce starosty na komunální úrovni.

Již příští rok nás také čekají krajské volby. Ač jde o předčasnou otázku, budete usilovat o obhajobu mandátu?

Tato otázka je opravdu předčasná. V ZPK jsem od samého počátku, co kraje vznikly. Vše bude záležet na momentálních okolnostech před krajskými volbami.

Do politiky jste vstoupil v roce 1989 jako člen Občanského fóra a od roku 1994 jste pak členem ODS. V čem tak vidíte příčiny současné stranické krize strany? Kde jsou podle vás počátky?

Mnoho mých spolustraníků v různých funkcích nadělalo mnoho chyb a nebojím se říci i lumpáren. Často jsem se sám styděl, co někteří „dokázali“. Počátky vidím ještě v dobách, kdy naše vlast skutečně neznala, co je svoboda, demokracie, jak s těmito atributy zacházet a jak se chovat. Od doby Masaryka jsme vlastně žili jen v totalitách. V ODS jsem proto, že věřím v liberálně konzervativní politiku, které jiné strany nenabízejí. Také věřím, že všichni, kteří zklamali, už jsou mimo ODS.

Domníváte se, že se ODS podaří v brzké době návrat zpět na výsluní? Objevují se totiž i hlasy, a to i členů strany, že doba vrcholové slávy strany je už nenávratně pryč.

V ODS musejí všichni aktivně a důvěryhodně pracovat. Začíná to z ostrůvků odsud, zdola. Věřím, že ODS bude mít zase své důstojné místo. Nebude to hned. Dobré jméno se snadno ztratí a trvá hodně dlouho, než se opět získá.

Co nyní říkáte na to, že po Václavu Klausovi opustil řady ODS i Mirek Topolánek? A domníváte se, že to může ODS pomoci, či naopak?

Václava Klause mám pořád rád. Nesouhlasím s ním pouze v jeho názorech na Rusko a Ukrajinu. Při jeho odchodu z ODS jsem to vnímal tak, že není dobré být prezidentem a současně aktivním členem politické strany. Za Mirka Topolánka nechci mluvit, prý se dal  na zajímavý byznys, a tak ODS už podle mě nepotřebuje. To také o něčem svědčí. ODS to nepoškodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …