Starosta Bystřice nad Pernštejnem: Referendum je dobrá věc, ale…

04.10.2014 13:12

„Dnes naše rozhodování ovlivňuje malá skupina osob, která vnucuje lidem svoje názory. Mnohdy se jedná i o zastrašování.“ Těmito slovy podpořil Karel Pačiska (ČSSD) institut celostátního referenda. Možnost hlasovat v místním referendu budou mít obyvatelé Bystřice nad Pernštejnem již příští týden, společně s komunálními volbami. I on sám se bude pokoušet obhájit mandát. S jakým cílem? A jak podle něj zamíchají výsledkem voleb nová politická uskupení? Hovořili jsme také o vnitrostranických problémech ČSSD či o ztenčení členské základny strany.

Starosta Bystřice nad Pernštejnem: Referendum je dobrá věc, ale…
Foto: Archiv KP
Popisek: Starosta Bystřice nad Pernštejnem Ing.Karel Pačiska (ČSSD)

Jste lídrem kandidátky ČSSD pro komunální volby. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

V letošních volbách vzniká poněkud jiná situace. Vzniklo mnoho nových sdružení, které mají ve svém středu mnoho mladých kandidátů. Je to dobře, protože by měla vznikat nová garnitura komunálních politiků. Nevím, zda jsou připraveni vést město, potýkat se s náročnými úkoly, které život dává a nikdo jiný než starosta je neřeší. Jsem přesvědčen, že prolnutí starších zastupitelů s mladými je optimální. Nový pohled na věc jistě přispívá ke zlepšení řízení. V Bystřici si myslím, že se mnoho vykonalo a voliči nám dají opět svůj hlas.

Jestliže ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

U nás je vše jednoznačné, ale o to těžší. Sice máme vybudovanou velkou infrastrukturu, ale malé komunální akce budou komplikovat život dlouhou dobu. Opravy bytového fondu se dotýkají většiny obyvatel, rekonstrukce chodníků a komunikací ztěžuje život také téměř všem. Musíme rozchodit Centrum EDEN, zprovoznit Zimní stadion. Připravovat dopravní spojení s dálnicí, stavební parcely a mnoho dalšího. Práce pro město nemá konec.

Co je aktuálně největším problém, který je potřeba v Bystřici pod Pernštejnem, ale do konce období to již nestihnete?

Jednoznačně je to zaměstnanost. Toto je dlouhodobý problém našeho města i celého regionu. Naše geografické umístění není pro podnikatele lákadlem a dopravní spojení k dálnici je velmi problematické. I přes všechny snahy stále nemáme dostatek investorů v průmyslové zóně. Toto je úkol celého volebního období.

Jak byste hodnotil uplynulé čtyři roky? Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojený nejste?

Minulé období se vyznačovalo velkou dynamikou v čerpání strukturálních fondů. Našemu městu se velmi dařilo a na dotacích jsme získali více než 200 milionů. K jedné vynaložené koruně z rozpočtu města jsme vždy přidali jednu dotační. Výčet dotačních investic ukazuje, že se jednalo o projekty potřebné a město posunuly skokem mnohem dál v budování infrastruktury. V činnosti města však nehraje roli pouze výše získaných dotací, ale i celková spokojenost obyvatel a návštěvníků. Toto hodnotím také velmi kladně včetně dobré komunikace s našimi Osadními výbory a mikroregionem.

Před volbami opustila stranu řada členů, kteří budou většinou kandidovat jako nezávislí či pod hlavičkou jiného uskupení. Jako důvod většinou shodně uvádí nespokojenost s poměry uvnitř strany či se sestavováním kandidátky. I vy sám jste si v rámci předčasných voleb posteskl, že jste nebyli osloveni při stavbě kandidátky do voleb. Nezvažoval jste stranu opustit? Jak byste hodnotil vnitrostranickou situaci ČSSD?

Já se domnívám, že se situace stabilizovala a v naší okresní organizaci napětí necítím. To, že někteří členové opustili stranuve které dlouhodobě profitovali, vidím jako nenaplnění ambicí a krátkodobé řešení jejich situace. Nemám to rád a já osobně o odchodu z ČSSD nikdy neuvažoval.

A jak hodnotíte komunikaci vedení strany s regiony?

Samozřejmě mohlo by se vždy udělat více. Já jsem dnes Krajský zastupitel, člen Klubu starostů ČSSD, proto mám informací dostatek. Těžko posuzuji informovanost řadových členů, jejich potřebu ale také ochotu naslouchat.

Společně s komunálními volbami se ve městě uskuteční také referendum o tom, zda se v Bystřici má stavět závod na výrobu jaderného paliva společnosti UJP Invest. Jak se nejen k záměru, ale také k institutu referenda stavíte vy sám? Byl byste pro jeho zavedení i na celostátní úrovni?

Naše referendum bylo vyhlášeno na základě rozhodnutí zastupitelů, kteří se nemohli na názoru shodnout. Referendum je velmi demokratický institut, který má rozhodovat zásadní věci společnosti. Nejsem přesvědčen, zda je to správné ve věcech odborných, kterým málokdo rozumí. Nejdříve by mělo být vše objasněno a vydiskutováno, aby nebyly pochyby, obavy a strach. Potom klidně referendum. Dnes naše rozhodování ovlivňuje malá skupina osob, která vnucuje lidem svoje názory. Mnohdy se jedná i o zastrašování.

Jak se radnice postaví k nabídce investora, společnosti Dahlhausen, jež projevila zájem o pozemky v průmyslové zóně? Na místě plánuje vystavět závod na výrobu sterilních komponentů pro operační sály a nabídnout asi 50 pracovních míst.

Je to pro nás dobrá zpráva a proto dělám všechny kroky, abychom očekávání firmy naplnili.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Já bych si přál, aby k volbám přišlo co nejvíce lidí. Aby volili s přesvědčením, že na radnici budou lidé, kterým jde o město a jeho občany. Krátkodobé slibování a kouzelné snění se vždy rozplyne s prvními problémy. Jsem v politice již dlouho a příkladů mohu dát mnoho. Přeji všem šťastnou ruku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…