Starosta za ČSSD: Je dobře, že se rozjasnilo, ale určitě nic neskončilo

14.11.2013 16:17

Karel Pačiska (ČSSD) se domnívá, že iniciátoři puče byli určitě od někoho ponoukáni. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme ale hovořili nejen o rozkolu uvnitř ČSSD a příčinách historicky nejnižšího výsledku strany ve volbách do sněmovny, ale svěřil se i se svým názorem na sestavování kandidátky. Příští rok by také chtěl obhájit mandát starosty Bystřice pod Pernštejnem. Co jej ale nyní nejvíce pálí? Proč se stále nedaří nalézt shodu v otázce zatraktivnění Vírské přehrady? A jaké priority má jako krajský zastupitel a předseda rozpočtové komise pro zaměstnanost a podnikání?

Starosta za ČSSD: Je dobře, že se rozjasnilo, ale určitě nic neskončilo
Foto: Archiv KP
Popisek: Starosta Bystřice nad Pernštejnem Ing.Karel Pačiska (ČSSD)

Pane starosto, byť ČSSD byla favoritem voleb, stejně jako ODS, skončila s nejhorším výsledkem v historii ve volbách do sněmovny ČR. V čem vy osobně shledáváte příčinu? A především, jak vnímáte rozkol uvnitř ČSSD?

Letošní parlamentní volby byly jiné. Odrážejí všeobecné znechucení z politiky, lidé nechtějí moc přemýšlet, a proto přijímají jednoduchá spasitelská řešení. Takhle ne, ale jak? Pravice dostala politickou kulturu na úplné dno a bude dlouho trvat náprava. Politické strany nejsou v kurzu, ale málokdo uvažuje nad tím, že bez tradičních stran to nepůjde. Ve světě, kde se občané vydali podobnou cestou, panuje chaos bez základních dlouhodobých principů a řešení. Rozkol v ČSSD byl vyústěním dlouhodobého zápasu, který byl udržován v podpalubí. Je dobře, že se rozjasnilo, ale určitě nic neskončilo.

Domníváte se, že se iniciátoři po nepovedeném puči zachovali adekvátně? Nemyslíte si, že to naruší do budoucna poměry ve straně a potažmo i ve vládě, kde by ČSSD chtěla být?

Myslím, že již nikdy nebude stejná atmosféra jako dřív. Iniciátoři byli určitě od někoho ponoukáni, ale to se jen domnívám. Samozřejmě, že to straně uškodilo. Potencionální koaliční partneři se již zmobilizovali, poradili a měli čas na zvolení správné strategie.

Ústřední výkonný výbor strany sice zvolil nový vyjednávací tým, v jehož čele potvrdil předsedu strany Bohuslava Sobotku. Nedomníváte se ale, že zmíněným pučem se trochu pozapomnělo na historicky nejnižší výsledkem strany? Nemyslíte si, že to může stranu do budoucna poškodit a měl by tak odstoupit i Bohuslav Sobotka?

Výsledky voleb zanikly ve vnitrostranickém chaosu a měl by být učiněn patřičný rozbor. Kde bylo těch deset procent avizovaných voličů? Ke komu se přiklonili? Myslím si však, že levicová strana má budoucnost. Pokud bude schopna sebereflexe a začne dělat kroky ve prospěch občanů, stane se opět atraktivní. Pokud se Bohuslav Sobotka ukáže  jako rozhodný vůdce s uměním vyjednávat, není nutné, aby odstoupil.

Neměl jste vy osobně ambice kandidovat do sněmovny. Proč? A co je tak vaší prioritou do budoucna? Chtěl byste příští rok obhájit mandát starosty?

Mrzí mě, že jsme nebyli osloveni při stavbě kandidátky do voleb. Jsem přesvědčen, že ČSSD v našem regionu přišla nejméně o tisíc hlasů. Nemusel jsem být na kandidátce já, ale máme další kvalitní kandidáty. V komunálních volbách bych chtěl obhajovat funkci starosty, protože stále ještě cítím, že mám co přinést. Samozřejmě, pokud budu zdráv.

Co vás teď ve městě nejvíc „pálí"? Jaký problém potřebujete vyřešit?

Našim současným problémem je zahájení několika velkých investic, které musíme dovést ke zdárnému konci. Centrum zelených vědomostí za cca 155 mil. Kč, zimní stadion (56 mil. Kč), kanalizace Domanín (32 mil. Kč) a několik dalších. Vše se již začalo a v roce 2014 bude vrcholit. Musíme vše profinancovat. Jsou to problémy, ale problémy pěkné.

Radnice v sousedním Novém Městě na Moravě získala prestižní ocenění Otevřeno v soutěži Otevřeno x Zavřeno, a to za kvalitu poskytovaných informací obyvatelům. Jak byste hodnotil otevřenost radnice v Bystřici? Co se vy osobně snažíte jako starosta dělat pro to, aby byl městský úřad vůči občanům co nejvíce otevřený a transparentní?  A myslíte si, že má město v tomto směru k občanům nějaké resty?

Naše město se také umístilo v sekci „Otevřeno“, proto nevidím větší problémy. Jsem si vědom, že další otevírání se veřejnosti také sebou nese větší náklady na personální zajištění portálu. Jsem pro rozumné sdělování mnoha cestami, ale nejvíce preferuji osobní rozhovor a vysvětlení. Naše zakázky realizujeme především s využitím nejrůznějších fondů a zde je transparentnost vyžadována a kontrolována.

Radnice, ale i starostové z okolních vesnic, se již řadu let snaží zatraktivnit Vírskou přehradu pro turisty a vrátit do ní život. Povodí Moravy je však proti. Jak uvedl Žďárský deník, spor se navíc koncem prázdnin vyhrotil. Jak vypadá situace nyní? A především domníváte se, že se podaří situaci v nejbližší době vyřešit? Co pro to budete chtít udělat?

V této otázce jsme stále na začátku, protože lobizmus úředníků, kteří pod rouškou toho, že jde o ochranu vodního zdroje, nehodlají přistoupit na rozumné argumenty. My starostové z území okolo přehrady jsme ti poslední, kteří by zdroji škodili. My tu také žijeme, ale vidíme nelogické věci, které bychom rádi odstranili. Přes zimu budeme zjišťovat, jak jinde v okolí zdrojů profitují na řízené rekreaci a budeme požadovat kompenzace, případně i soudně. Je to ale cesta, po které jsme jít nechtěli.

Jste ale také zastupitelem kraje, kde působíte jako předseda rozpočtové komise pro zaměstnanost a podnikání. Co je v toto směru vaší prioritou a co je pole vás třeba dělat, aby se nezaměstnanost, která je palčivým problémem kraje, snížila nebo alespoň dále nezvyšovala? Podařilo se vám v poslední době například přilákat nového investora? A na jaké problémy při vyjednávání s investory nejčastěji narážíte?

V současné době je prioritou sestavení rozpočtu kraje pro rok 2014. Ten je v hrubých rysech postaven a průběžně konzultován. Snažíme se, aby to byl rozpočet vyrovnaný. Co se týká zaměstnanosti, je to problém. Dosud fungují v našem okolí dlouhodobé a stabilní firmy. Zaměstnávají podstatnou část zaměstnanců, ale další zaměstnavatelé by byly potřeba. Některá jednání vedeme, ale hlavně narážíme na nedostatečnou dopravní obslužnost území. Věřím, že se zadaří a nový investor se najde. Jsem optimista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…